Magdalena Andersson har lärt sig läxan

Nya taktiken – så ser den ut

Det förefaller som om Magdalena Andersson har lärt sig läxan från 2022.

Det pågår ett schackparti på den rödgröna planhalvan.

Det går långsamt.

Men visar att Magdalena Andersson har lärt sig läxan.

Det förra valet var på många sätt en udda företeelse. Tre förlorare, partier som tappade stöd, bildade regering tack vare fortsatta valframgångar för deras blivande stödparti, SD.

Socialdemokraterna däremot förlorade makten trots att fler röstade på dem eller deras forna regeringspartner Miljöpartiet. Men deras stödpartier förlorade terräng.

En bidragande orsak till det var Ulf Kristersson (M), högerflankens statsministerkandidat. Med stor framgång attackerade han sin medtävlare om jobbet som regeringschef, Magdalena Andersson (S), för att hon inte hade ett färdigt regeringsalternativ. Hon kunde inte ge besked om vilka partier som skulle ingå i hennes eventuella regering.

Det kunde inte Kristersson heller, i alla fall inte mer än att KD hade en säker plats. Men det spelade ingen roll. Han var först med att säga att Andersson var naken. Hans tolkning blev ”sanning”, hans egna blottor kom i bakgrunden.

Nu förefaller det som om Magdalena Andersson har lärt sig läxan från 2022. Långsamt görs schackdrag som syftar till ett mer enat rödgrönt alternativ i valet om två år.

• I november gästade Magdalena Andersson Miljöpartiets kongress i Örebro. Hon höll ett kortare tal och möttes av ovationer enligt rapporterna från kongressalen.

• För en tid sedan gjorde Andersson ett da capo. Hon åkte till Jönköping och Vänsterpartiets kongress. Det har inte hänt sedan 2010 att en S-ledare besökt sina kongressande vänstervänner. Applåder. Glada miner.

Och i partiledardebatten förra veckan talade hon, för vilken gång i ordningen?, varmt om Nooshi Dadgostar (V).

• Anderssons sossar gjorde för ett par veckor sedan gemensam sak med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern i den så kallade public servicekommittén som utrett framtidens statliga tv och radio. Det presenterades vid en presskonferens i riksdagen med alla fyra partierna.

Det här är en helt ny strategi från Socialdemokraterna. Eller åtminstone en halvny.

S gick till och med 2006 aldrig till val med löften om att samarbeta med andra. De var sig själva nog – men fick då duka under för den borgerliga Alliansens samordning.

2010 bröt den dåvarande partiledaren Mona Sahlin (S) med traditionen. Hon kopierade Alliansens framgångsrecept och gick till val med ett valmanifest som var gemensamt med MP och V.

Det gick superdåligt. Socialdemokraternas största valförlust i modern tid, 4,3 procentenheter, gjorde att Sahlin fick gå.

Stefan Löfven (S) lade av naturliga skäl om kursen. En uttalad ambition från hans sida var att krossa blockpolitiken som han ansåg var fördummande. Miljöpartiet pekades ut som en ”naturlig” samarbetspartner. Men Liberalerna och Centern kunde också komma i fråga.

Däremot inte Vänsterpartiet, ett besked som inte riktigt gick fram. När Löfven till sist stängde dörren slängdes den igen så bryskt att dåvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt fick tårar i ögonen.

Det gick sådär. Löfven fick visserligen vara statsminister i dryga sju år. Men priset var högt. I princip obefintliga valframgångar för det egna partiet och ett närmast genant stökigt parlamentariskt läge.

Men nu är det alltså nya bud. Eller så här – nu verkar det vara nya bud. Magdalena Andersson har inte själv talat om en kursomläggning eller kommenterat hur hon ser på regeringsfrågan.

Men hon har heller inte sagt att blockpolitiken ska monteras ner. Eller att Vänsterpartiet ska stå i skamvrån.

Exakt var Centern står i schackpartiet, som fortfarande befinner sig i en begynnelsefas, är oklart.

Väljarna rör sig relativt fritt mellan S, V och MP. Men Centern är en grön och isolerad satellit. De har svårt att attrahera nya sympatisörer men förlorar inte heller så många längre. Men partiledare Demirok talar väl om Andersson och hon om honom.

Klart står att Andersson inte tänker göra om samma misstag som i valet 2022. Hon förbereder sig för att ha en vänkrets av partier omkring sig. Och där finns alla partier utom de som står bakom Tidöavtalet med. Även Vänsterpartiet. Varken Sahlin eller Löfvens misstag ska göras om.

TRE SPANINGAR

 Ryggradslöshet fick ännu ett ansikte när Johan Pehrson (L) viskade instruktionen ”lite mer tjafs” i örat på Jimmie Åkesson (SD) i riksdagsdebatten i onsdags. Pehrson hade innan dess hårt kritiserat SD:s anonyma trollkonton och Åkesson svarat lika bryskt. Men det var bara spel för gallerierna.

 I 14 år har konservativa Tories suttit vid makten i Storbritannien. Men i det hastigt utlysta valet 4 juli ser de ut att gå mot en brakförlust. Stormiga år och fem premiärministrar sätter sina negativa spår. Men varför i all världen ska valet hållas på USA:s nationaldag? Oklart.

 När Sverige erkände Palestina 2014 skulle en våg av länder göra samma sak och öka hoppet om en fredlig lösning i regionen. Då hade 135 länder gjort det. Sedan Irland, Norge och Spanien nyligen också gjorde det är det 149. Receptet är alltså helt verkningslöst. Nu är läget värre än värst.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.