Svenska poliser skjuter av misstag

Det är fascinerande att läsa årsrapporten från polisens internutredning.

Är verkligen svenska poliser så klantiga att de oftare skjuter av misstag än för att varna?

Det har gått två år sedan Rikspolisstyrelsens avdelning för interna utredningar inrättades.

Det ligger en klok idé bakom att denna del av den polisiära verksamheten organiserades på detta sätt: den är fristående från övrig polisverksamhet och har samma ställning inom Rikspolisstyrelsen som Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen.

Att utredningsenheterna sitter i egna lokaler i sex olika städer är även det viktigt. Vem som helst begriper att det inte är bra om den som utreder och den som är misstänkt stöter på varandra i lunchrummet var och varannan dag.

Avdelningens rapport för år 2012, presenterad i dag, är här och där intressant läsning. Jag lär mig bland annat att en hel del anmälningar görs av några få flitiga medborgare.

Polisinsatser som väckt stor uppmärksamhet i pressen leder alltid till att dessa pålitliga renhållningsarbetare hör av sig med ilskna krav på åtal och fällande dom.

Deras rättrådighet hamnar i allmänhet dock snart i papperskorgen. Faktum är att över häften av anmälningarna är färdigutredda inom fem dagar (en effektivitet poliskåren i övrigt bara kan drömma om).

Här följer några siffror:

Förra året anmäldes 7906 brott (inom polisen i sin helhet var det nästan en och en halv miljon). Förundersökning inleddes i 1832 fall, men det mesta lades ned.

Av 62 fall som ledde till åtal fälldes 46 poliser.

Den vanligaste förekommande misstanken rör tjänstefel, följt av misshandel. Anmärkningsvärt är att antal fall av dataintrång har ökat betydligt, beroende på att nya säkerhetsrutiner har införts för att upptäcka poliser som gör sökningar på sig själva.

Något säger mig att detta ofog snart kommer att avta då poliser börjar få klart för sig att kollegor avslöjats och blivit anmälda.

En annan och inte helt överraskande siffra är 164 anmälda stölder i arresten. Att reda ut hur många av dem som är fyllon som inte har en aning om när de blev av med plånboken är nog inte helt lätt.

Mest förbryllande är dock siffrorna över skjutningar. 9 varningsskott, att jämföra med 11 vådaskott. Ja, ni läste rätt. Fler misstag än varningar. Läge att ge sig ut på skjutbanan och öva?

Dessutom sköts verkanseld 19 gånger och en gång i nödvärn.

Sammanlagt 40 skjutningar i hela riket under ett år. Svensk polis är inte så glada i sina vapen som en kan tro efter alla rubriker om guldsmedsrån i Södertälje (skedde i år och är inte med i statistiken) eller skjutningar in i gym i centrala Stockholm.

Vad mer finns att säga? Jag ser redan mejlen om korrumperade poliser som skyddar varandra droppa in i inkorgen.

Sant är att det finns och framförallt har funnits en kåranda som inte alltid är sund och som ibland tar sig djupt obehagliga uttryck.

Men advokater som jag har respekt för och som har försvarat misstänkta poliser säger att internutredarna snarare är mer nitiska än andra utredare.

Att förundersökningar mot poliser för det mesta läggs ner är inte konstigare än att förundersökningar i allmänhet oftast gör det.

Rättssäkerheten måste gälla även poliser.

Följ ämnen i artikeln