TV4:s profiler borde ha omdöme att klä sig på egen hand

År 1955 bestämde serietecknaren och imperiebyggaren Walt Disney, som själv bar mustasch, att alla manliga anställda på hans nyöppnade nöjespark skulle vara slätrakade i ansiktet.

Mustaschförbudet hävdes för tolv år sedan, och nyligen tilläts personalen att bära skägg i vissa former, men bara sex millimeter långt.

Reglerna för kvinnliga anställda har varit lika hårda. Först på senare tid har damerna sluppit strumpbyxorna, fått bära skor som visar tårna, gå i halvlånga byxor och använda ärm­lösa toppar, förutsatt att axelbanden är minst 7,5 centimeter breda.

Fortfarande gäller att naglarna ska vara korta, tatueringar inte får synas och piercingprylar inte får bäras ens under kläderna på jobbet. Glasögon måste ha konservativ stil och färg. ”Håret ska hållas snyggt kammat och arrangerat i en lätt underhållen klassisk stil”. Det finns till och med regler för sminkning, nagellack och hårsprej.

Samtidigt som Disneys nöjesparker i USA lättat på sina konformistiska utseenderegler så skärper TV4 sin så kallade stilguide för anställda som syns i rutan.

De kvinnliga nyhetsuppläsarna ska nu ha håret slätt och olockat. Hårknutar ska vara centrerade i nacken. Frisyren får inte vara ”damig”. Kläderna ska vara stilrena och klackarna får inte vara för höga. Männen i rutan ska helst vara slätrakade, ­ bära enfärgade slipsar och skor av klassisk modell, i skinn eller mocka. Stilen kallas ”modern business med pondus”. Lite newsigt, eller hur?

Sådana här regler är naturligtvis skrattretande.

Man kan säga en del om alla nyhetsuppläsare och programledare i TV4. Till exempel att de hummar förnumstigt efter varje inslag. Att de halv­sover ibland på morgonen. För att ­inte tala om de extremt tillgjorda och softade små filmerna som visas i samband med reklamen, där kanalens profiler låtsas skoja lite med varandra så där familjärt som bara gulliga Disney-figurer kan göra.

Ändå förstår jag nöjespamparna i USA bättre än modeoraklen i TV4:s ledning.

I Anaheim och Orlando kan det ju ­ vara pedofiler, knarkare och allsköns galningar som fixat jobb. De bör rimligen hållas i korta koppel.

Men TV4-ledningen litar så pass på sina medarbetare att de låter reportrar åka till farliga krigszoner och nyhetsuppläsare rapportera om livsavgörande händelser. Ja, vissa programledare tillåts till och med att pimpla vin i morgonsoffan.

Ska de då inte anses ha om ­ döme att klä och kamma sig själva?

Fattigt medie

Radio1 är nog det fattigaste mediet jag någonsin jobbat med. Gästerna som kommer till studion får en slät kopp skitkaffe ur en automat, om den fungerar. Vårt ”green room” är en fläckig tvåsitssoffa med stålkarmar, placerad i en korridor. Det finns inte ens papperskorgar. Man skäms lite ibland, men vi har roligt tre timmar om dagen i direktsändning.

Heja, heja!

Han får bank-vd:n Johan Hansing att köra gråtvals.

Storbankernas vinster ökade förra året med 15 procent, till 80 miljarder kronor. Det motsvarar nästan en tiondel av hela den svenska statsbudgeten. Finansministern har kritiserat bankerna för att bolånen är för dyra. Nu kör Bankföreningens vd gråtvalsen och påstår att kritiken slår mot bankernas vanliga anställda. Heja, Anders Borg!

Följ ämnen i artikeln