Familjehemmet var klart – socialtjänsten valde att avvakta

Publicerad 2016-07-29

De två små barnen i Jönköpings län skulle placeras på ett familjehem.

Men enligt Smålands-Tidningen avvaktade socialtjänsten för att ge föräldrarna en chans.

Natten den 23 juli hittades barnen döda.

Det var natten mellan lördag och söndag som två små barn hittades döda i ett litet samhälle i Jönköpings län.

Barnens föräldrar greps samma natt och anhölls på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till annans död.

Orosanmälan

Föräldrarna är nu släppta på fri fot men misstankarna mot dem kvarstår och utredningen pågår för fullt för att försöka reda ut vad som egentligen hände de två små barnen.

Redan i går kunde Aftonbladet berätta att socialtjänsten i kommunen där familjen bodde redan var involverade med familjen. Mamman har två barn sedan tidigare som fosterhemsplacerats och socialtjänsten var inkopplad även gällande de två nu döda barnen.

När de vårdades på länssjukhuset Ryhov vid ett tillfälle slog sjukvården larm och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten.

"Det var ingen plats att bo på"

Och enligt Aftonbladets källor hade familjen kontinuerlig kontakt med socialtjänsten som även ska ha utfört hembesök. Enligt uppgifter till Aftonbladet var huset där familjen bodde och där barnen sedan hittades i ett miserabelt skick med smuts och mögel.

– Jag förstår inte hur de kan ha låtit barnen bo kvar där, om de gjorde hembesök måste de ju ha sett hur det såg ut och det var ingen plats för någon att bo på, framförallt inte små barn, säger en person med insyn.

I går sa socialtjänsten i den kommun där paret bor till Aftonbladet att de kommer att göra en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg för att utreda vad som hänt.

– Vi är alltid skyldiga att göra en anmälan enligt lex Sarah för att ta reda på om vi har gjort något fel eller inte gjort något alls, säger socialchefen i kommunen.

Var redo att ta emot barnen

Nu avslöjar Smålands-Tidningen att det redan var bestämt att de två små barnen skulle familjehemsplaceras. Beslutet togs redan under våren och familjehemmet stod klart och var redo att ta emot barnen redan innan semestern.

Men socialtjänsten valde att avvakta. Enligt tidningens källa ville socialen ge spädbarnens biologiska föräldrar en chans.

– Jag vill inte kommentera de uppgifterna över huvudtaget, säger socialchefen till Aftonbladet.