Sexbunkerläkaren Martin, 38, får sänkt straff i hovrätten

Publicerad 2016-04-28

I tingsrätten dömdes läkaren Martin till tio års fängelse för människorov, men friades från anklagelserna om grov våldtäkt.

I dag sänkte Svea hovrätt straffet med två år – till åtta års fängelse. 

I sex dygn höll läkaren en ung kvinna inlåst i sin specialbyggda bunker i Skåne. Innan dess hade han duperat kvinnan, drogat henne och fört henne i sin bil från Stockholm till gården i Skåne.

Gick till polisen

Det var fredagen den 18 september förra året som den 38-årige Martin kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen i centrala Stockholm i sällskap med en ung kvinna.

Anledningen var att kvinnans lägenhet, som de åkt till för att hämta saker, var låst – eftersom kvinnan var anmäld försvunnen och polisen bytt ut låset.

Mannen berättade för poliserna att allt var bra, och att de ville ha tillgång till lägenheten.

Men poliserna som tog emot dem anade oråd och tog kvinnan avsides. Då berättade hon den fruktansvärda sanningen: Hur hon drogats och nedsövd förts från Stockholm till Skåne av mannen där han låst in henne i en specialbyggd bunker med tanken att hålla henne där "i flera år" som sin flickvän.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig, sa kvinnan i förhör.

Ljudisolerad bunker

Kvinnan berättade hur hon fick höra att hon kunde skrika hur mycket hon ville, för bunkern var så ljudisolerad att ingen skulle höra henne.

– Jag intalade mig att det inte kunde vara på riktigt. Han satt på stolen bredvid. Han sa att dörren var en sådan som de hade på ­banker och att det var omöjligt att ta sig därifrån.

I sex dygn var hon i läkaren Martins våld.

Han dömdes den 24 februari till tio års fängelse för människorov. Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att han förgripit sig sexuellt på kvinnan, som åklagaren hävdat.

Både läkaren och hans offer överklagade domen.

I dag meddelande hovrätten sin dom, och de sänker straffet till åtta års fängelse.  De skriver i domen att det finns förmildrande omständigheter, exempelvis mannens psykiska störning. Dessutom anser rätten att straffet ska sättas något lägre än dess straffvärde, eftersom han sannolikt kommer förlora sin läkarlegitmation.

"Korrekt bedömning"

Liksom tingsrätten anser inte hovrätten att våldtäkten kan bevisas, men att kidnappningen ska bedömas som människorov, och inte som det mildare brottet olaga frihetsberövande.

38-åringens advokat Mari Schaub säger att att hon är nöjd med domen.

– De har gjort en korrekt bedömning, menar jag, avseende den grova våldtäkten som han frias från.

– Vad gäller strafflängden, tycker jag fortfarande den är för lång. Vi anser att det handlar om ett olaga frihetsberövande, och inte ett människorov. Vi ska gå igenom domen i lugn och ro, och ta ställning till om vi ska överklaga till Högsta domstolen.

Charlotte Nordström är målsägarbiträde för den unga kvinnan.

– Hon känner en besvikelse, och att hon inte fått tillräcklig upprättelse. Det här kommer påverka henne en lång tid framöver, och har förändrat hennes liv. Vi tycker att de borde dömt för våldtäkten också.

Däremot kommer de, säger målsägarbiträdet, inte söka prövningstillstånd i Högsta Domstolen.

– Jag kan inte se att de skulle pröva målet.