Ökände ”Kurdiska räven” jagas efter mord

Uppdaterad 2023-03-16 | Publicerad 2022-12-15

36-åringen som kallas ”Kurdiske räven” har länge varit en av Sveriges mest eftersökta. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för en lång rad synnerligen grova narkotikabrott.

Han pekas ut som en av Sveriges största drogsmugglare – men håller sig undan i Turkiet som vägrat lämna ut honom.

Nu misstänks den ”Kurdiska räven” även för inblandning i en mordhärva efter att en man sköts ihjäl utanför Bandidos lokaler.

Enligt Aftonbladets uppgifter kopplas dådet till en konflikt efter en misslyckad narkotikaaffär.

I början av mars 2022 hittades en man skjuten till döds i en bil utanför Bandidos lokaler i Haninge.

Mordet ska ha varit en del av en konflikt mellan mc-gänget och de samverkande nätverken Foxtrot, Bro och Zero.

Nu kopplas Foxtrots utpekade ledare – den ökände drogbaronen ”Kurdiska räven” – till mordet.

Misstänks ha förberett dåd

I målet har den 36-årige mannen begärts häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord under tidsperioden 28 februari till 18 mars.

– Med hänsyn till förundersökningssekretessen kan jag inte uttala mig angående detta utöver vad som framgår i häktningsframställan, säger kammaråklagare Anna Hankkio.

Häktningsförhandlingen har ännu inte hållits.

Polis på plats efter mordet.

Ytterligare ett mord, senare i mars, kopplas till samma konflikt. Det handlar om mordet inne på ett gym i Vasastan där den ledige ordningsvakten Fredrik Andersson sköts efter att ha försökt ingripa. Den egentliga måltavlan ska ha varit en medlem i Bandidos, enligt källuppgifter.

Misslyckad narkotikaaffär

Den dödliga konflikten ska enligt Aftonbladets uppgifter ha uppstått efter en misslyckad narkotikaaffär. Polisen befarade tidigare att fler dåd skulle följa, men under senvåren bedömdes konfliktläget ha svalnat av.

Polisen misstänker att 36-årige ”Kurdiska räven” är en av landets största drogsmugglare. Han har länge varit en av landets mest eftersöka.

Sedan sommaren 2020 – efter att krypterade Encrochat knäcktes – har han varit permanent bosatt utomlands och internationellt efterlyst.

Turkiet vägrar lämna ut

Enligt flera utredningar har han fortsatt styra narkotikahandeln från sin tillflyktsort i Turkiet.

Åklagare har förgäves begärt honom utlämnad. Under tiden på flykt har ”Kurdiska räven” fått turkiskt medborgarskap och landet vägrar lämna ut honom.

Utredningshandlingar som Aftonbladet tagit del av visar att polisen länge kopplat nätverk Foxtrot till mer än bara narkotikahandel.

”Nätverk Foxtrot är känt för att nyttja våld för indrivning av skulder och i konflikt med andra kriminella nätverk och kan kopplas till ett flertal våldsdåd i primärt Stockholmsregionen”, står det i ett PM från tidigare i år.

Nu misstänks den utpekade ledaren formellt även för inblandning i ett mordmål.

Aftonbladet har förgäves sökt den ”Kurdiska rävens” advokat.