Barnbarnsliga härjar i Sverige – Niklas morfar blev utsatt

Uppdaterad 2016-11-29 | Publicerad 2016-11-28

Niklas 85-åriga morfar från Åkers styckebruk lånade ut kontokort och PIN-kod till en person som han trodde var Niklas kompis. I själva verket var det en av många barnbarnsbedragare som går lösa i landet.
–Jag blev otroligt chockad och förvånad, säger Niklas till Brottscentralen.

”Hej morfar, jag har lite problem. En kompis behöver bärgning av sin bil och bärgaren tar inte kontanter. Om vi får låna ditt kort så sätter vi tillbaka pengar till dig sen.” Så inleddes samtalet från personen som utgav sig för att vara Niklas. När hans morfar ifrågasatte varför rösten i telefonen lät så annorlunda svarade bedragaren att det berodde på att han var jätteförkyld.

En stund senare knackade en främmande person på dörren som utgav sig för att vara Rickard, Niklas kompis vars bil var i behov av bärgning och morfadern gav bort sitt kort när de pratat med varandra en stund. Lite senare ringde ”Niklas” igen och bad om morfaderns PIN-kod som han sagt sig ha glömt bort.

– Redan övertygad och lite smått godtrogen säger min morfar sin kod till personen som lovar att komma tillbaka snart, berättar Niklas för Brottscentralen.

Fick med sig 16 500 kronor

Bedragarna ringde upp ytterligare en gång till efter det och berättade att bärgaren var på plats och att de var på väg tillbaka till morfadern så fort de köpt med sig fika.

– Så morfar satte på kaffet och väntade. Men det kom ju ingen, berättar Niklas.

Det var först dagen efter som Niklas morfar förstod att han blivit utsatt för bedrägeri, 16 500 kronor fattades på kontot.

– Jag blev otroligt chockad och förvånad. Det här är sådant man läser om i tidningen och man tror ju aldrig att det ska hända en själv, tills det gör det, säger Niklas.

Fler barnbarnsbedrägerier i år

Niklas morfar är inte den enda som utsatts för barnbarnsbedrägerier. Under 2016 har bedrägerier mot äldre eller personer med funktionsnedsättning ökat med 22 procent jämfört med i fjol. Polisen misstänker att det rör sig om ett flertal ligor runt om i landet.

– Man utnyttjar väldigt svaga och särskilt skyddsvärda personer. Det är bedrövligt, säger Kenneth Wiklund, chef för bedrägerigruppen Sörmlandspolisen.

Följ ämnen i artikeln