Musiker friad för våldtäkt – domen överklagas

Publicerad 2017-05-05

En känd, äldre musiker greps i början av året, misstänkt för våldtäkt på en ung kvinna.

Kvinnan var kraftigt berusad och minns bara en del av händelsen. Mannen, som nekade till brott, friades nyligen i tingsrätten – en dom som nu överklagats.

– Domstolen har dragit fel slutsatser, säger åklagaren – och får stöd av juridiska experter på sexualbrott.

Vid 03.30-tiden en helg i mitten av januari ringde det på dörren hos den unga kvinnans bror och hans sambo. Kvinnan var förtvivlad och grät, uppgav brodern i rätten. Kvinnan berättade att hon blivit våldtagen hemma hos en vän till familjen, men att hon inte mindes något av händelsen förrän hon vaknade upp med den äldre mannen över sig i sängen. Hon knuffade bort honom, tog en tröja och gick därifrån.

Paret tog med kvinnan, som är i 20-årsåldern, till sjukhuset. Blodprovet visade att hon fortfarande var kraftigt berusad. I rätten vittnade paret om att kvinnan sluddrade och knappt kunde gå själv.

Enligt den friande domen ska kvinnan haft cirka 2,5 promille alkohol i blodet vid tiden då hon var i musikerns lägenhet.

Nekade till brott

Den kände musikern och låtskrivaren greps men nekade till brott. Under våren åtalades mannen.

Kvinnan har i förhör berättat att hon var ute och festade och missade sista bussen hem. Hon ringde först sin bror för att fråga om hon kunde få sova där, men fick inget svar. När brodern senare ringde tillbaka, efter att ha sett att hon skickat ett ”kryptiskt, felstavat” sms, fick han inget svar.

Kvinnan, som under kvällen var på samma uteställe som musikern – som hon kände via sina föräldrar – frågade om hon kunde få övernatta hos honom.

Musikern uppgav i förhör att kvinnan bad om att få sova över hos honom och att han inte tyckte att hon skulle fortsätta festa.

Kvinnan uppgav att hemma hos honom hällde han upp vin åt henne och att hon i köket drabbades av en total ”black out” – och vaknade upp naken i sängen med den äldre mannen över sig.

Mannen hävdade däremot att den unga kvinnan ”varit drivande under händelsen” och att han inte utnyttjat att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Han uppgav att han såg hennes beteende som en tydlig sexinvit och ”kände sig bortkommen, generad och upphetsad på samma gång”.

”Saknas omständigheter”

Mannen friades nyligen i tingsrätten. Rätten skriver att både mannen och kvinnans historier är ’fullt rimliga’. Men då kvinnan inte minns vad som hänt, fastslår rätten att mannens historia ska läggas till grund för domen.

Tingsrätten menar att kvinnan förvisso var väldigt berusad – men att åklagaren inte kunnat bevisa att mannen har insett det. Därför saknade mannen uppsåt och har därmed inte utnyttjat kvinnans situation, skriver rätten.

Tingsrätten var dock oenig. En nämndeman tyckte att det var klarlagt att kvinnan varit så pass berusad att hon ”saknat eller i vart fall haft klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet”.

Nämndemannen skrev i domen att mannen vetat om kvinnans berusning eftersom han själv påpekat detta och han har haft flera tillfällen att avbryta händelseförloppet.

”Missvisande slutsats”

Åklagaren Marina Chirakova har nu överklagat den friande domen. Hon anser att bevisen finns: att den unga kvinnan har en minneslucka i kombination med blodprover talar för att hon befann sig i ett särskilt utsatt läge.

– Domstolen har dragit fel slutsatser om att han saknar uppsåt. Rätten menar att jag inte kunnat motbevisa det han sagt om hennes berusning, att han inte uppfattade henne som i en särskilt utsatt situation, säger Marina Chirakova.

– Det är en missvisande slutsats, målsägandes alkoholkoncentration är väl utredd och den är väldigt hög. Dessutom har vi vittnen och mannen själv som också pratat om hennes berusning.

Aftonbladet har även sökt kvinnans målsägarbiträde samt musikerns försvarare.


”Det finns tillräckligt med bevis”

Elisabeth Massi Fritz, juridisk expert på sexualbrottmål, har läst domen och menar att det är bra att domen ska prövas i hovrätten:

– Min bedömning är att domen måste överklagas till hovrätten på grund av att det finns tillräckligt med bevis för att hovrätten skulle kunna ändra domslutet och döma den tilltalade i enlighet med åtalet.

Vissa sexualbrottsfall hamnar i ett svårt läge, ett slags moment 22. Det här är ett sådant fall, menar Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

– Om kvinnan är så berusad att hon inte minns så ska mannens berättelse läggas till grund, det gör rätten i det här fallet. Men om hon däremot hade kommit i håg någonting från det som händer i sovrummet – då är hon inte så berusad som det krävs om man ska anses vara i ett särskilt utsatt läge. Ett moment 22, det här visar att straffansvaret inte fungerar.

Rätten anser att även om kvinnan var i ett särskilt utsatt läge så saknar mannen uppsåt. Att mannen inte förstod att hon var så pass berusad just då, förtydligar Leijonhufvud.

Så här skulle det inte behöva bli, det går att lagstifta bort den juridiska limbon, enligt experterna.

– Som det ser ut nu så kommer vi att få en lagstiftning där oaktsamhet ligger till grund för straffansvar, inte enbart uppsåt. Då skulle han ha blivit fälld, utifrån hur rätten här resonerat, säger Madeleine Leijonhufvud.


LÄS OCKSÅ:

Experterna om 5 omstridda våldtäktsfall – så tänker rätten