Pojke dömd för skolattacken i Kristianstad

Planen inför dådet: ”In i klassrummet and let the fun begin”

Publicerad 2022-06-14

Efter en veckas planering bestämde pojken sig.

Med en väska, packad med fyra knivar, klev han in på sin skola i Kristianstad – och gick till attack.

Nu döms 17-åringen till tre års ungdomsvård för flera fall av mordförsök.

– Jag har precis gjort en skolattack. Och jag ångrar mig.

Så inleder den då 16-årige pojken SOS-samtalet.

Klockan är då 09.14 den 10 januari i år.

Samtidigt larmar flera andra personer på NTI Gymnasiet i Kristianstad i panik 112 och flyr ut eller barrikaderar sig i olika lektionssalar.

– Hallå! Alltså det finns någon i vår klass som försökte knivhugga läraren och en elev.

Sju minuter senare grips pojken.

– Det första jag ser när dörren öppnas är flera knivar instuckna på ett bord och sen ser jag en kille med svart mask för munnen som har händerna i luften, säger en av poliserna som grep pojken som redan hade planerat att sätta sig ned och bli tagen av polis.

Dömd för fem brott

På tisdagen meddelade Kristianstads tingsrätt sin dom för skolattacken.

Pojken, som i dag är 17 år, fick tre års sluten ungdomsvård för tre fall av försök till mord, efter att ha knivhuggit sin lärare, en klasskamrat och försökt skada en tredje. Han dömdes också för två fall av grovt olaga hot efter att ha hotat ytterligare två elever. Han ska också betala skadestånd till offren.

Eftersom han inte är myndig blev påföljden inte fängelse.

”Straffvärdet för samtliga brott motsvarar livstids fängelse”, skriver tingsrätten.

Den numera 17-åriga pojken döms för skolattacken.

Polisutredningen visade att tonåringen planerat dådet en vecka innan han genomförde det.

Han hade bland annat skrivit manifest och andra texter på sin dator döpta till ”Info till Polisen”, ”Efter husrannsakan”, "Plan” och ”Offer som jag hater”.

Det senare dokumentet handlade om en lista över elever och lärare som han hade irriterat sig på, tänkbara måltavlor för knivattacken.

Spelade musik på högtalare

Åklagaren har tidigare beskrivit motivet för attacken som att pojken mådde dåligt och att attacken ”var ett uttryck för det måendet”. Något som texterna i hans dator speglar.

”Roten av brottet är hat och ilska. Har inte släppt ut det och det har byggt upp. Jag var tvungen att släppta ut det. Jag vet hur allvarligt mitt brott är”, skriver han bland annat innan han fortsätter med:

”Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa skulle allt detta kunna undervisas.”

I sitt manifest nämnde han bland annat nordisk mytologi, flyktingpolitik och brottslighet i Sverige.

Efter dådet högg han in de fyra knivarna i bordet i klassrummet.

Han skrev också:

”Enligt Google Maps tar det ungefär 4 minuter från närmsta polisstation till skolan. Lägger till några minuter till det eftersom de måste ringa också, sedan några till för att komma in i byggnaden och uppför trapporna. Med det sagt ger jag mig själv 10-15 minuter. Överskatta ingen. Ge dig själv mindre tid att jobba med.”

Tonåringen var dessutom vän med den då 15-årige pojken som förra sommaren genomförde en skolattack i Eslöv. De hade nära kontakt med varandra innan 17-åringens dåd, men utredningen har inte kunnat visa att 15-åringen anstiftat den äldre vännen att begå knivhuggningarna i Kristianstad.

Däremot sökte 17-åringen, innan han begick dådet, på ”skolattack”, ”skolskjutning” och skolmördaren ”Anton Lundin Pettersson” i Trollhättan.

Den aktuella förmiddagen, när han bestämde sig för att genomföra sina planer, la han ned fyra knivar i sin väska, maskerade sig och satte på Queen-låten ”Don’t stop me now” på en högtalare.

Sedan öppnade han dörren till sitt klassrum.