Skottet träffade ett mynt – kan ha räddat hans liv

Publicerad 2016-09-06

En 24-årig person sköts med fyra skott i Rosengård i Malmö den 30 maj i år. Det femte skottet träffade en femkrona, vilket kan ha räddat mannens liv. Nu åtalas tre personer misstänkta för inblandning i mordförsöket.

Den 24-åriga mannen bär en väska över bröstet när han skjuts med flera skott vid Rosengårdskolan i Malmö den 30 maj. Mannen träffas i ryggen och i magen och vittnen ser två eller tre män försvinna från platsen i en bil. Kvar lämnar de den skjutne 24-åringen.

24-åringen förs till sjukhus av sina vänner som hörde skotten och han svävar mellan liv och död. I förhör har han berättat att han trodde att han skulle dö.

Mynt träffades av skott

24-åringen överlevde och kanske räddades han av en femkrona. För i väskan han bar hittade polisen ett mynt som träffades av ett skott. Myntet hade synliga skottskador.

– Ja, det är mycket möjligt. Jag har ju åberopat bilder på hur den här väskan har burits en kort stund innan skotten, och då sitter den här väskan i brösthöjd, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Bröt tystnadskodexen

Utredningen gick till en början trögt och 24-åringen ville inte bryta tystnadskodexen om att peka ut personerna som skjutits honom. Först efter flera förhör och övertalningsförsök av förhörsledaren valde 24-åringen att peka ut två bröder. De ska ha skjutit honom samtidigt som deras pappa ska ha stått bredvid och uppmanat dem att göra slut på honom.

Bevisningen består både av teknisk bevisning där bland annat en viss telefontrafik har kartlagts och även muntlig bevisning där 24-åringens utpekande väger tungt.

– Den personen som har blivit skjuten har lämnat en redogörelse för vad som har hänt och den innefattar de här personerna som jag nu åtalar, säger Magnus Pettersson.

Konflikt bakom mordförsöket

Sedan i somras sitter alla de tre misstänkta personerna häktade för inblandning i mordförsöket. De nekar alla till brott och har inte velat svara på polisens frågor i förhören. Åklagaren tror att motivet till mordförsöket är ett gammalt bråk mellan de inblandade.

– Det har funnits en konflikt mellan medlemmarna av den familjen och målsägande och det som ligger bakom att det här händer, säger Magnus Pettersson.

Följ ämnen i artikeln