Trion åtalas för mord på man utanför skola i Alvik

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Med ett svärd hotades 24-åringen utanför skolan i Alvik – samtidigt som han höggs i ryggen.

När 24-åringen låg på marken och förblödde rotade man igenom hans kläder och stal narkotika, enligt åklagaren.

Nu åtalas en trio unga män för mordet.

Den 23 oktober förra året attackerades en 24-årig man, mitt på dagen utanför Alviksskolan i Stockholm. Enligt åtalet hotade en 20-årig man honom med ett svärd, genom att rikta det mot hans hals – samtidigt som en annan 20-åring högg 24-åringen med en kniv i ryggen.

När 24-åringen låg dödligt skadad på marken ska man ha rotat igenom hans kläder och stulit narkotika från mannen.

Enligt åklagaren har männen planerat mordet tillsammans med ytterligare en ung man, en 19-åring. Han ska bland annat ha tagit med 24-åringen till en lite avskild plats. Han misstänks också för att, enligt stämningsansökan, ”vid brottstillfället solidarisera sig med och stötta gärningsmännen psykiskt i deras uppsåt att enlit ovan hota samt döda eller i vart fall skada (24-åringen)”.

24-åringens liv gick inte att rädda och polisen grep snart två män, misstänkta för mordet.

Men polisen misstänkte att ytterligare en ung man var inblandad i dödandet. Drygt tre veckor senare kunde de gripa mannen i södra Stockholm.

Nu åtalas de tre männen misstänkta för inblandning i mordet utanför skolan.

Genomgått sinnesundersökningar

Samtliga unga män har fått genomgå små sinnesundersökningar, så kallade P7-undersökningar.

En av männen, en 19-åring, kan lida av en psykisk störning. Enligt undersökningen berättar han om hur han under sin uppväxt inte känt att hans föräldrar brytt sig om honom, hur han blivit mobbad och utsatt för våld i skolan. Man konstaterar att det framkommer signaler på ett avvikande beteende, men också:

”Å andra sidan framträder bilden av en kriminellt identifierad missbrukande ung person med sitt leverne i samhällets marginaler”.

Undersökningarna visar att det även hos två andra åtalade männen finns en kriminell problematik.

”Brottsdebuterade tidigt”

Rättsmedicinalverket skriver om en av 20-åringarna att han är tydligt kriminellt identifierad och han har uppgett att han rökt cannabis sedan han var i 15-årsåldern:

”Han umgås i kriminella kretsar, har brottsdebuterat tidigt och haft täta återfall i gärningar som indikerar bristande respekt för rådande normer för lagligt beteende och för andras säkerhet”, står det i undersökningen.

Den tredje unge mannen berättar hur han saknar fast bostad och att han ofta sovit under bar himmel sedan han flyttade hemifrån och att han använt cannabis sedan 13-årsåldern. Han berättar också att han har ett visst intresse för knivar ”som prydnadsföremål”, men förnekar att han brukar gå beväpnad.

Åtalas för mord och medhjälp

20-åringarna åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död, men en av dem alternativt för medhjälp och grovt olaga hot, grovt vållande till kroppsskada samt grovt egenmäktigt förfarande.

19-åringen åtalas för medhjälp till mord alternativt medhjälp till grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död samt medhjälp till grovt olaga hot.

Publicerad:

LÄS VIDARE