Museichef åtalas på nytt – för stölder i miljonklassen

Publicerad 2017-05-14

En tidigare museichef – en av landets främsta experter på sitt område – åtalas för en rad stölder från sin tidigare arbetsplats och från ett annat museum.

Det rör sig om ekonomiskt och kulturhistoriskt värdefulla föremål, där en del av dem har sålts vidare.

– Jag kan inte förstå hur han kunnat sälja gulddukater, medaljer och sedlar för över en miljon kronor, säger museichefens fru till polisen.

Den tidigare museichefen, expert på sitt område, greps redan för tre år sedan då han han stal frimärken vid auktionsföretaget Philea, där han var stamkund.

Auktionsfirman och polisen riggade då en fälla för att säkra bevis mot mannen. Genom flera övervakningsfilmer kunde mannens stölder avslöjas och han greps på väg ut från auktionsfirman av poliser på plats.

Han erkände frimärksstölderna, till ett värde av knappt 30 000 kronor, och förklarade sig i förhör:

– Jag måste ha någon form av kleptomani.

Kulturhistoria för miljonbelopp

Aftonbladet skrev i januari i år om nya misstankar mot museichefen. Nu har mannen på nytt åtalats för flera andra stölder, samt häleri.

Enligt åtalet handlar det den här gången om föremål till ett ekonomiskt värde motsvarande miljonbelopp, men även ett stort kulturhistoriskt värde.

Bland annat ska den före detta museichefen ha tagit guldmynt och medaljer, vissa från 1600-talet. Dels ska han ha stulit från det museum där han själv var chef , dels från Göteborgs stadsmuseum. Han åtalas även för att ha sålt en stor del av stöldgodset vidare, bland annat till mynthandlare.

– Brotten bör bedömas som grova eftersom gärningarna gällde föremål med ett betydande ekonomiskt och kulturhistoriskt värde, framhåller åklagaren Jens Nilsson i åtalet.

Förnekar brott

Den före detta museichefen förnekade först brott. Han menade att han bland annat sålt sin pappas myntsamling som han tidigare fått ärva, och förklarade de stora summor pengar på hans konto genom ett arv.

– Ja, dels ett arv ifrån utlandet efter min morbror som dog.

När han senare fick övertygande bevis presenterade för sig erkände han delar av stölderna.

Museichefens fru fick under utredningen frågor om makens olika försäljningar av föremål samt hans ekonomi.

Frun: Förstår inte hur han fungerat

Hon var klart tagen under ett polisförhör, när hon förstod vilka misstankar som riktades, på nytt, mot maken. Men hon samlade sig och berättade om den före detta museichefens problem.

– Han lider av köpberoende men han fattar inte det själv. Han har hållit på så under alla år vi varit gifta. Han köper böcker, skor, kläder och pryttlar, säger hustrun till poliserna.

Museichefen själv berättade om sin upplevda kleptomani under den tidigare brottsutredningen, men det är inget som frun på något sätt märkt av.

– Det är inget jag känner till utan det är köpberoendet som är problemet. Jag vet inte hur han har fungerat över huvudtaget. Vi hade delad ekonomi, och jag hade ingen insyn i hans ekonomi. Jag kan inte förstå hur han kunnat sälja gulddukater, medaljer och sedlar för över en miljon kronor. Det enda skälet jag kan ange är hans köpberoende, att han behövt pengar till det.

Följ ämnen i artikeln