I dag faller domen mot bunkerläkaren

Publicerad 2016-02-23

I dag faller domen mot bunkerläkaren

En ostraffad läkare som under fem års tid byggde en ljudisolerad bunker på sin gård i Skåne. Som drogade och kidnappade en kvinna och spärrade in henne.

I dag faller domen i ett för Sverige helt unikt fall.

– Vi har aldrig sett ett liknande fall förut, någon som planerat att hålla någon fången i flera år som livspartner och sexslav, säger chefsåklagaren Peter Claesson.

Fallet har väckt uppmärksamhet runt om i världen.

Den 38-årige läkaren byggde under fem års tid en bunker bredvid sitt hus i Skåne. Ett ljud- och ljusisolerad utrymme med två säkerhetsdörrar av metall försedda med elektroniska kodlås och en tillhörande, insynsskyddad rastgård – en bunker anpassad för att hålla människor instängda i flera år.

"Visste inte om han skulle tortera mig"

I polisförhör har läkaren själv sagt att det var en partner han ville ha.

– Flickvän skulle kanske vara den bästa termen. Ja, nu blir det förstås ingen flickvän i dess ordinarie bemärkelse, det förstår ju till och med jag.

38-åringens offer blev en kvinna i 30-årsåldern som han drogade med preparerade jordgubbar, sedan misstänks ha våldtagit innan han förde henne till bunkern.

Han höll henne där i sex dagar.

– Han sa att han tänkte ha mig där i ett par år och då får jag ju väldig panik och börjar skaka i hela kroppen. Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, ­döda mig eller våldta mig, har kvinnan sagt i polisförhör.

Långt fängelsestraff

Målet är unikt i sitt slag.

– Något liknande har vi inte sett. Vi har ju självklart sett frihetsberövanden i utpressningssyfte eller för att säljas i människohandelssyfte. Men inte för att hålla någon inlåst i flera år för att ha någon slags livspartner eller sexslav. Det är unikt i sig. Den misstänkte är ju även helt kriminellt obelastad och en välrenommerad läkare, säger chefsåklagare Peter Claesson.

Claesson har yrkat på ett långt straff för läkaren.

– Jag anser att det ska bedömas som människorov och grov våldtäkt och det bör ge ett synnerligen långt fängelsestraff, jag anser att man hamnar någonstans mellan 15-16 år.

Läkaren själv är enligt sin advokat Mari Schaub inställd på ett fängelsestraff. Han har erkänt, även om han inte erkänt människorov utan olaga frihetsberövande.

– Jag har aldrig någonsin träffat en människa med så totalt självförakt, med sådana depressiva symptom. Det är ingen ursäkt för det han har gjort, men det är en förklaring, säger läkarens advokat Mari Schaub.

Hon säger att hennes klient under tiden i häktet har fått psykologhjälp.

– Han har påbörjat en behandling som han nog behövt för länge sedan. Samtidigt så är han mycket ångerfull mot vad han gjort mot kvinnan och han ser ju att hans liv är förstört nu. Oavsett vad tingsrätten säger i antal år så är ju allt det han jobbat för, allt hans familj har förväntat sig av honom, raserat.

"Har varit stressande"

För den drabbade kvinnan har rättsprocessen varit lång och tuff.

– Hon börjar se fram emot att det första steget är snart är över även om man får anta att det nog blir en vända i hovrätten med, då det här är ett så ovanligt mål, säger hennes målsägarbiträde Jens Högström.

– Främst är hon just nu nervös över domen. Hon kan inte gå vidare och släppa detta förrän allt är klart. Så länge som den här processen pågår påminns hon om det som hänt. När den är över kan hon börja bearbeta det på riktigt och ta tag i andra saker i livet, som arbete, att umgås.

Det är inte bara media som skrivit mycket om det ovanliga fallet. På olika sajter på nätet har det spekulerats i både läkarens och kvinnans liv.

– Jag tror att hon har läst rätt mycket av det som stått på olika sajter, det är svårt att undvika. Jag har sagt åt henne att inte ta åt sig, vi vet ju vad som är sant och inte. Men det är klart att det medfört en extra stress för henne, säger Jens Högström.

Domen faller klockan 11:00.