Mordutredare undersöker ännu en brand i Jönköping

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2015-06-25

habo. Branden i den lilla byn i Jönköpings län 2013 tog två äldres liv.

Orsaken till eldsvådan blev aldrig riktigt klarlagd – nu utreds den av Jönköpingspolisens specialister på mordutredningar.

– Det är grova brott som utreder den, säger tidigare förundersökningsledaren Per-Åke Eldh.

Men spaningsledningen som utreder de misstänkta mordbränderna i Norrahammar och Hökensås dementerar att de har tagit över utredningen.

Branden i en liten by utanför Habo i Jönköpings län upptäcktes strax efter 02.00 på natten till den 7 april 2013. Enligt SVT slog boende i närheten larm men villan gick inte att släcka - den totalförstördes.

Aldrig blivit klart

Dagen efter hittades kropparna av två personer som senare visade sig vara det par i 90-årsåldern som bodde i huset.

Branden utreddes av polisen som i ett tidigt skede efterlyste tips från allmänheten:

– Vad som orsakat branden kan jag inte uttala mig om nu. Är det någon som gjort iakttagelser under natten är vi alltid intresserade av att ta del av det, sa Per-Åke Eldh till nyhetssajten Jnytt.

Men någon slutgiltig orsak till branden ska polisen aldrig ha kunnat slå fast. Personer boende i området säger att det har talats om att det kunde vara sotbrand.

– Men det har ju aldrig riktigt blivit klart vad det var som hände, säger en boende i området.

Hanteras av mordutredare

Nu uppger polisen att man fortfarande utreder om ett brott kan ligga bakom branden som dödade två. Men ärendet har förflyttats till Jönköpingspolisens enhet för mordutredningar.

– Det är grova brottsgruppen som utreder det så jag kan inte lämna några kommentarer över huvud taget, säger den tidigare förundersökningsledaren Per-Åke Eldh till Aftonbladet.

Avdelningen som hanterar förundersökningen är samma enhet inom polisen som utreder de två misstänkta dubbelmorden och mordbränderna i Norrahammar samt Hökensås.

Branden utanför Habo 2013 har ett antal likheter med de nu uppmärksammade mordbränderna. Det handlar om äldre personer som brunnit inne under oklara omständigheter. Bränderna inträffar i samma begränsade geografiska område väst och sydväst om Vättern.

Vill inte kommentera

Från spaningsledningens håll betonar man att branden utanför Habo inte utreds som del av den pågående förundersökningen om dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås.

– Vi har inte tagit över någon ytterligare utredning, det vi tittar på är bränderna i Norrahammar och Hökensås, säger Tommy Thorngren på Jönköpingspolisen:
Han uppger dock att man tittar "brett" efter andra händelser som kan vara intressanta.
– Självklart tittar våra förundersökningsledare brett efter om det kan finnas andra fall där det kan finnas något annat som ska in i den här utredningen men om vi hittat något eller inte hittat något är inget som vi kan kommentera i nuläget.

Bland de boende i byn utanför Habo har de nu uppmärksammade mordbrandsutredningarna i närområdet väckt obehaget till liv från i april 2013.

– Man börjar ju fundera på vad det vad som hände. Det är jobbigt såklart, säger en av byborna.