Hans 58, blev blåst av Milkshakeligan

Publicerad 2016-04-27

Bedragarligan sprutade ner Hans Nyberg, 58 med milkshake. Samtidigt som de erbjöd honom servetter så stal de hans kontokort. Fortfarande letar polisen efter två av gärningsmännen.

– Fan vilka schyssta killar som ger mig servetter, det finns hopp om det här samhället tänkte jag. Så var det precis tvärtom, de blåste mig fullständigt, säger Hans Nyberg.

Hans Nyberg, 58,  står utanför spärrarna vid Medborgarplatsens tunnelbanestation och berättar om när han blev utsatt för en bedragarliga.

I slutet av januari hade han och hans vänner varit på bio. Samtidigt som de kommer ner till Medborgarplatsens tunnelbanestation följer de slutminutrarna av en viktig handsbollsmatch och precis innan de ska gå ner på perrongen inser Hans att han måste fylla på sitt SL-kort.

– I det här ögonblicken var jag egentligen inte fokuserad på vad jag höll på med, utan jag vill bara bli klar så fort som möjligt så jag kunde gå tillbaka. Jag ser på filmen som ni har visat att han nästan står och tittar över axeln på mig men jag såg inte det då, säger Hans Nyberg.

Övervakningskameran fångade allt

Han lägger plånboken i jackfickan och han går tillsammans med sina vänner ner till perrongen där de skiljs åt. På övervakningsbilder från händelsen ser man en bedragarliga följa efter och utan att Hans märker det så går en av gärningsmännen fram till honom och sprutar milkshake på hans kläder. Det upptäcker Hans Nyberg precis innan tåget rullar in på stationen.

– Vem är det som är så jävla klantig att han inte kan hålla i sina grejer, tänkte jag, säger Hans.

”Tänkte att de var schysta”

Hans tar av sig jackan för att undersöka milkshakefläcken. Samtidigt kommer två män fram till honom och ger honom en varsin servett. Att det var två bedragare var inget Hans hade en tanke på.

– Fan vilka schysta killar som hjälper mig och ger mig servetter tänkte jag. Jag var jättetacksam, säger Hans.

Undertiden som Hans oroade sig över milkshaken så passade servettkillarna på att stjäla hans plånbok. Bara några få minuter senare kan man på övervakningsbilder se en av gärningsmännen göra flera uttagsförsök från Hans konto. Som tur var så finns det bara tusen kronor på kontot. Hans inser första dagen efter att plånboken är stulen.

– Jag blir förbannad, det här är så lågt. Jag känner mig dum naturligtvis, för att jag blir lurad på det här sättet. Att man så enkelt och billigt kan gå på en sådan här blåsning.

Efter att Brottscentralen gick ut med övervakningsfilmerna från händelsen i förra veckan så har en av de tre misstänkta bedragarna nu identifierats.

– Jag tycker att det känns skönt. Man får åtminstone ett kvitto på att folk åker dit för det de gör, säger Hans Nyberg.

Fortfarande vill polisen ha hjälp med att identifiera de andra två bedragarna. Känner du igen männen, eller har du andra uppgifter att lämna i fallet. Hör av dig till polisen på 114 14 eller mejla till tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln