Brott

Polisen om BMW-ligan: ”Extremt effektiva”

Av: 

Evalisa Wallin

KRIM

En liga som specialiserat sig på att stjäla delar från BMW-bilar gäckar europeisk polis.

I Sverige misstänks de ligga bakom runt 20 stölder mot både privatpersoner och företag. I Danmark, Frankrike och Spanien kan det handla om ytterligare 40 stölder.

– De är extremt effektiva och brottsbenägna, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen.

Aftonbladet har tidigare berättat om tre personer som bröt sig in på Proauto i Linköping, Norrköping och Nyköping i slutet av oktober 2017. De tog sig in i ett femtiotal bilar och stal delar för miljonbelopp.

– Det finns en hel del tekniska spår som är bundna till personer så vi vet vilka som varit på platsen. De som ligger bakom det här är en väldigt välorganiserad liga, säger Malin Bentzer.

Vid tiden för stölderna i Linköping, Norrköping och Nyköping har det även begåtts liknande brott i Bergslagen och Skåne.

Malin Bentzer beskriver ligan som välplanerade, välorganiserade och extremt effektiva. Det ska handla om ett tiotal personer som stjäl ljusinsatser, airbags, navigatorer och rattar.

Ligan har lämnat dna-spår

Tjuvarna har lämnat dna-spår efter sig, spåren har hittats i bilarna som man stulit ur. Fynden på brottsplatsen har också gjort att stölderna i Sverige kopplas till fler stölder i andra europeiska länder som Danmark, Frankrike och Spanien.

– De är kända i större delen av Europa för samma typ av brottslighet, säger Malin Bentzer.

Enligt Bentzer har det varit relativt lätt för ligan att föra godset utomlands efter stölderna. Inget av godset från de stölderna i Sverige har hittats. Hon är kritisk till att de inte fastnar i gränskontrollerna, att det är för lätt att resa in och ut ur Sverige.

– Vi är inte anpassade efter dagens brottslighet, säger Malin Bentzer om svensk polis.

Delar av BMW-ligan gripna i Frankrike

Utredningarna i Östergötland, Skåne och Bergslagen fortsätter och man hoppas kunna hitta gärningspersonerna i och med att de lämnat dna efter sig.

– Nu gäller det bara för oss att försöka hitta dem. De har ingen fast bopunkt i Europa utan de reser runt, säger Malin Bentzer.

Två i ligan sitter frihetsberövade i Frankrike i nuläget, misstänkta för liknande brottslighet som i Sverige. Ytterligare en person har begärts utlämnad från Sverige misstänkt för stölder i Frankrike.

Ett antal personer har dömts för några av stölderna men många är fortsatt ouppklarade. Polisen söker också en person som misstänks för att organisera stölderna genom att ordna bilar, telefoner och resa in i Sverige.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Stölder för miljoner från bilfirmor - men tjuvarna fastnade på film

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

BMW

Polismyndigheten

Norrköping