Hennes barndom präglades av sexuella övergrepp

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-12

Förening ska ge utsatta stöd och juridisk hjälp

Sofia Rapp Johansson utsattes under sin barndom för upprepade sexuella övergrepp och har bland annat skrivit flera böcker om det.

För att hjälpa personer som Sofia har en ny förening startat. Satsningen heter ”Storasysterjuristen” och ska ge utsatta juridisk hjälp – redan innan polisanmälan.

”Jag hade knappt lärt mig gå när jag våldtogs första gången. Båda mina föräldrar var missbrukare när jag föddes och jag var drogberoende redan i mammas mage. För mig och mina tre syskon var våldtäkter, misshandel och droger en naturlig del av livet. Det var vad vi var uppväxta med och den enda verklighet vi kände till”.

Så sa Sofia Rapp Johansson till Aftonbladet i en intervju 2009. Hon har under många års tid strävat efter upprättelse och hon har tagit sitt liv tillbaka. I kvällens Brottscentralen berättar hon för tittarna om sina upplevelser.

Förening ska hjälpa

För att utsatta i Sofias sits lättare ska få hjälp och stöd har Anna Sjögren, som är jurist hos stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz, engagerat sig ideellt i föreningen ”Storasyster”. Där kommer man att ge gratis rådgivning till de som blivit utsatta för sexuellt våld. Som det ser ut i dag får man ett juridiskt ombud först vid en anmälan men föreningen vill att stödet ska kunna komma tidigare.

– Man ställer sig frågor som - hur går det till att anmäla, är det för sent och var min upplevelse ett övergrepp, därför är det viktigt att få juridisk hjälp redan innan anmälan, säger Anna Sjögren.

Välkomnar initativet

Sofia Rapp Johansson tror absolut att föreningen kan göra skillnad för de som utsatts för sexövergrepp.

– Det är jättebra att man gör det här, säger hon.

Du ser Brottscentralen på Investigation Discovery och Aftonbladet TV.

Följ ämnen i artikeln