Teorin: 23-åringen mördade för att dölja sexuell relation

Publicerad 2015-10-20

Den 23-årige mannen dödade Olle, 32, för att dölja sin homosexualitet.

Så förklarar åklagaren motivet i rättegången mot "vampyrmannen" som inleddes i måndags.

– Han har förnekat den här sexuella relationen eftersom han har skämts över den, säger vice chefsåklagare Pär Andersson.

I måndags inleddes rättegången mot den 23-årige man som misstänks ha mördat Olle, 32, i hans hem på Lidingö den 27 juni i år. Efter mordet säger sig 23-åringen ha druckit av offrets blod samt målat ett pentagram i blod på vardagsrumsväggen.

– När jag såg blodet fick jag en upplevelse att jag måste dricka av det, sa mannen under rättegången.

Medger dråp

23-åringen svarade enstavigt och med dämpad röst på åklagarens frågor.

Då och då tittade han med bister blick ut över den fullsatta rättssaken där många bekanta till brottsoffret hade samlats för att försöka förstå det som hände frisören Olle, 32.

Bara vid ett tillfälle tappade 23-åringen fattningen under förhandlingen, när åklagaren ställde upprepade frågor om mordvapnet.

– Jag förstår inte varför du hakar upp dig på den där kniven.

Den tilltalade medgav att han dödat 32-åringen men hävdade genom sin advokat att händelsen är att betrakta som dråp.

– I ljuset av hans psykiska ohälsa är det här en gärning som bara kan betecknas som dråp, säger försvararen Jonas Granfelt.

Hänvisar till ”röst”

Men under förhandlingen radade åklagaren Pär Andersson upp en rad bevispunkter som skulle visa att 23-åringen gjort sig skyldig till mord, att det funnits en planläggning, bland annat Google-sökningar som "cut throat" och "sentry killing".

– Det här är planerat sedan början av juni då han har gjort sökningar på internet på offret, men också på olika sätt hur man tar död på någon och det som han har landat i slutligen är "sentry killing", att smyga upp bakifrån och skära halsen av en person, säger Pär Andersson.

I totalt 14 timmar har 23-åringen suttit i polisförhör där han upprepade gånger fått berätta om dådet. Genomgående har han hävdat att det är en hotfull röst som uppmanat honom att döda Olle, 32.

”Ville dölja relationen”

I en rättspsykiatrisk undersökning har 23-åringen konstaterats ha en allvarlig psykisk störning. Det utlåtandet planerar åklagare Pär Andersson att överklaga – och han ifrågasätter också "rösten" som förklaring till mordet.

– Jag menar att det är en ganska vanlig invändning i sådana här ärenden att man skulle höra röster av olika slag. Ett mer troligt motiv kan ha varit att dölja den här sexuella relationen som de har haft. En relation som han i flera polisförhör nekat att de har haft innan han själv bekräftade det och uppgett att han har skämts över den, säger åklagare Pär Andersson.