Skulle ha gått på begravning – misstänks ha mördat två i stället

Publicerad 2015-11-27

Mannen hade tänkt gå på begravningen av de första offren som han misstänks ha mördat.

Men, menar åklagaren, istället åkte den 51-årige finansmannen till Norrahammar – och mördade ett annat äldre par.

– Vi hävdar att förklaringen till varför han inte var på begravningen inte stämmer, säger åklagaren Pernilla Törsleff.

En stor del av förmiddagen den första dagen i rättegången mot 51-åringen som misstänks för fyra mord och två mordbränder ägnades åt vad mannen gjorde den 27 maj i år.
Då mördades det äldre paret i Norrahammar utanför Jönköping. Det paret har mannen erkänt att han dödat, och att han anlagt en brand för att dölja sina spår.

Ställde in timmar innan

Samma dag, den 27 maj, hölls begravning för det par som tidigare under våren avlidit i branden i västgötska Hökensås. Då trodde alla att de dött i en tragisk olyckshändelse.

Men nu misstänks i stället den 51-årige mannen ha mördat även dem. Ändå hade han tänkt att gå på parets begravning.

Men i sista stund ställde mannen in.

– Han skickade ett sms till en anhörig till paret och skrev att han inte kunde komma eftersom en familjemedlem låg på sjukhus, säger åklagaren Pernilla Törsleff under rättegången.

”Vi är oroliga som sjutton och har svårt att fokusera på annat. Som du förstår kan vi omöjligen närvara i dag och ber om ursäkt för det”, skrev 51-åringen i sms:et, enligt åtalet.

I meddelandet uttryckte mannen också sitt deltagande i de anhörigas sorg.

Bjöd på räkmackor

Åklagaren menar dock att mannen inte alls befann sig på sjukhuset. I stället hävdar hon att han just den dagen förberedde dubbelmordet på paret i Norrahammar.

Han ska bland annat ha köpt tändvätska innan han tog med sig ett basebollträ och begav sig till makarnas hem.

51-åringen hade förvaltat pengar åt paret, som de uppges ha försökt få tillbaka. För att försöka få dem att avstå från kravet hade han med sig räkmackor och champagne som han skulle bjuda dem på, enligt åklagaren.

– Men det lyckades dock inte, säger åklagaren Pernilla Törsleff.

Mördade mannen först

När mannen kom till bostaden var bara mannen hemma. De ska ha ätit räkmackor innan 51-åringen brutalt överföll och dödade honom. Efter mordet väntade han in hustrun, som också hon blev attackerad då hon kom hem.

Därefter satte mannen eld på huset, enligt åtalet.

Åklagaren hävdar att det finns ekonomiska motiv bakom båda dubbelmorden.

– Under våren var den misstänktes ekonomiska situation mycket pressad. Jag hävdar att det ligger bakom morden, säger Pernilla Törsleff.