Sprängde hemlig sprit- och knarkfabrik

Publicerad 2015-10-21

Hemligt underjordiskt utrymme bakom lönndörr

Polisen sprängde de två misstänkta männens hemliga sprit- och knarkfabrik.

Bakom ett plåtskåp fanns en lönndörr in till ett underjordiskt rum - där ska det ha tillverkats tusentals liter sprit och stora mängder cannabis.

Nu åtalas männen för de grova brotten.

Det var i maj som polisens spanare kände lukt av cannabis i närheten av ett hus utanför Karlskoga. Då slog man till mot fastigheten och genomförde en husrannsakan.

Poliserna blev minst sagt förvånade när de insåg omfattningen av både cannabisodling och sprittillverkning. Två män greps, 25 år respektive 32 år. Först att berätta om att de misstänkta nu åtalats var Nerikes Allehanda.

Stora mängder sprit

Totalt hittade man drygt 7 700 liter mäsk och nästan 1 400 liter sprit. Fortsatt tillverkning och spädning av detta hade motsvarat 4 200 liter 40-procentig sprit.

Dessutom fanns det:

jäst för tillverkning av ytterligare ca 26 000 liter 40-procentig sprit.

socker för tillverkning av ytterligare 6 500 liter sprit.

1 067 stycken fem-liters dunkar motsvarande 5 300 liter förpackad sprit.

Den hemliga och väl dolda fabriken var nästintill industriell. Där fanns även stora mängder cannabisplantor. Enligt åklagaren har de misstänkta framställt motsvarande tio kilo torkad cannabis, samt kunnat skörda ytterliga 18 kilo av den odling som fanns i källaren vid husrannsakan.

Plåtskåp som dold dörr

Enligt åtalet var allt mycket välplanerat, och utrymmet där tillverkningen skedde var tänkt att vara dolt för eventuella besökare. Ett plåtskåp fungerade som lönndörr in till ett utrymme med flera rum i källarplan, omkring 50-60 kvadratmeter stort.

Enligt åklagaren misstänks 32-åringen vara huvudman och hjärnan bakom tillverkningen. Han ska ha byggt byggnaden 2010, enligt åtalet var syftet att kunna genomföra den storskaliga tillverkningen. Själv nekar han helt.

25-åringen misstänks vara ”fabriksarbetare” hos 32-åringen och ska ha fått betalt av honom, cirka 140 000 kronor per år. 25-åringen har i förhör medgett att han varit i huset och hjälpt till med delar av tillverkningen.

Följ ämnen i artikeln