Riskerar fängelse för dramatiska fritagningen av kriminell

Av: Anders Johansson, August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

I en dramatisk övervakningsfilm syns hur de kriminella pojkarna tvingar sig ut ur ett låst ungdomshem.

Sedan kidnappade de en 16-åring och fick föräldrarna att betala en lösensumma.

Nu har rättegången avslutats. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för en av de inblandade.

– Jag bedömer att det är ett gott bevisläge, säger Frida Holmin.

Rättegången började i slutet av januari i Södertörns tingsrätt och avslutades på fredagen. Tre av de åtalade är 17 år gamla och den fjärde 18 år.

1 av 5 | Foto: POLISEN
En de fritagnas kamrater var beväpnad med yxa.

En av dem var 15 år när han sköt en vaktmästare i huvudet, 2017. Mannen överlevde och pojken dömdes för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.

I november 2018 lyckades han och en annan pojke övermanna en behandlingsassistent på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta. De tog hennes nycklar, en ”blipp” till dörren och tvingade henne att lämna koden.

Delar av händelseförloppet fångades på övervakningsfilm. I den syns hur pojkarna får hjälp av en person med yxa när de har tagit sig ut från hemmet. De släpper behandlingsassistenten och springer från platsen.

Kidnappade 16-åring

Bara tre dagar senare kidnappade de enligt åklagaren en 16-åring i Västerhaninge söder om Stockholm. De slog ner honom när han var på väg hem och drog in honom i en bil.

På en enslig plats misshandlade de honom ytterligare och tvingade honom att ge dem numret till föräldrarna. De inblandade ringde sedan upp pappan.

– Jag hörde honom i bakgrunden, han sa ajaj till och från. Han sa att han hade en kniv mot halsen, har pappan berättat i förhör.

De inblandade lyckades få pappan att ta ut 25 500 kronor i kontanter och lägga dem på en parkbänk. När han hade gjort det släpptes 16-åringen fri.

Yxa hittades i stuga

Polisen grep pojkarna några timmar senare vid en stuga på Östnora camping. Nu står de åtalade misstänkta för människorov och för att ha rånat två andra personer.

Åklagaren Frida Holmin yrkar på sluten ungdomsvård i ett år vardera för de tre personer som är 17 år gamla.

För mannen som är 18 år yrkar hon på två års fängelse.

– Jag bedömer att det är ett gott bevisläge. Advokaterna har en annan syn på det, säger åklagare Frida Holmin.

Vilka är de starkaste delarna?

– Det är en kombination av målsägandens iakttagelser och spår man har säkrat från olika platser. I bilen fanns bland annat en köttyxa som jag menar användes vid fritagningen i Sundbo.

De fyra misstänkta nekar till brott. Dom avkunnas den 19 februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE