Tovas plan för att slippa terrorn: dra om hon överlevde till sommaren

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

19-åriga Tova Moberg hade planerat att dra direkt – om hon överlevde till sommaren.

Den 22-årige expojkvännen hade en annan plan – och skrev att han skulle slå sönder henne om hon minglade för mycket på sin studentdag.

– Tro aldrig att jag skojar om detta angående din student, skrev 22-åringen i ett meddelande till Tova.

1 av 9 | Foto: Privat
Tova Moberg mördades en månad innan hon skulle ta studenten.

Just nu pågår rättegången efter mordet på 19-åriga Tova Moberg i Hudiksvalls tingsrätt. Åtalad för mordet är Tova Mobergs 22-årige expojkvän, som nekar till brott.

Bland bevisningen mot honom finns bland annat Tova Mobergs dagbok, där hon själv skrev om terrorn hon utsattes för. På julafton skrev hon i dagboken att hon ”inte vill dö för något som han gjort”, och:

”Om jag överlever till sommaren så drar jag direkt. Orkar inte en sekund till”.

I stället hittades Tova Moberg mördad den 15 maj, i sjön vid den före detta pojkvännens gård. Enligt åklagare Christer Sammens har den 19-åriga kvinnan mördats på gården med minst 20 slag mot huvudet och kroppen och sedan fraktats i en skottkärra till sjön.

”Korkad feminist”

När Tova hittades död var det bara en månad kvar till sommaren då hon skulle ta studenten. Enligt en konversation mellan Tova och 22-åringen som återges i förundersökningen, uttryckte han att studentdagen skulle innebära att hon misshandlades allvarligt om hon inte gjorde som han önskade:

”Å när du tar studenten kommer det bli mycket mingel så isåfall kommer du bli sönderslagen samma kväll”, skriver han i ett meddelande till henne.

”Å tro ALDRIG att jag skojar angående din student”, skriver han vidare.

I konversationen, som Tovas vän fotat av på uppmaning av henne, skriver han också hur hon har ”en vriden feministbild”. I februari skriver han enligt förundersökningen till henne:

”Du är en korkad feminist som inte har några gränser i vart rätt och fel går” och ”Du förtjänar fucking skit”.

Under onsdagen kommer den mordmisstänkte mannen att höras i tingsrätten. Då kommer han att få lämna sin version över vad han menar hände kvällen då Tova mördades.

Expojkvännen kallar vittnen

Den mordmisstänkte 22-åringen har sedan rättegången inleddes kallat in sju egna vittnen. Det handlar bland annat om hans pappa, som ska vittna om sophanteringen på gården. Enligt åklagaren brände mannen upp sina kläder för att dölja spåren av mordet på Tova, men nu ska alltså 22-åringens vittnen berätta att sopor av alla slag har eldats i gårdens eldningstunna.

En person ska också höras om att Tova ska ha setts på hamburgerrestaurangen Max vid tidpunkten hon försvann, detta för att bevisa att Tova lämnat expojkvännens gård.

Publicerad:

LÄS VIDARE