Larmen inifrån: Därför stoppas inte mordvågen

Hyllades som framgångssaga – nu rusar dödssiffrorna igen

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2022-12-10

Gängkrigen i Sverige har lett till rekordmånga dödsskjutningar.

Samtidigt ökar larmen inifrån kåren – mordutredningarna håller inte måttet.

– Vi har åderlåtits under många år, säger Anders Larsson, utredningsledare vid polisen i Malmö.

Bara under årets första månad inträffade tre mord i polisregion Syd.

Två av dem i Malmö, ett i Helsingborg.

Samtliga gängrelaterade, samtliga utan frihetsberövade.

Med några veckor kvar på året har 15, alla män, mördats i en region där våldsspiraler tornat i flera städer.

I Aftonbladets kartläggning av de hittills 60 dödsskjutningarna i Sverige i år är ökningen i region Syd anmärkningsvärd.

Dubbelt så många

Fallen är mer än fördubblade jämfört med både 2021 och 2020.

Årets första mord i region Syd. En gängkopplad man i 40-årsåldern hittas död i en lägenhet i centrala Malmö.
”Vi har åderlåtits under många år”, säger Anders Larsson, utredningsledare vid polisen i region Syd.

Under året har polisens förmåga att lösa skjutmorden kritiserats. I en granskning i SvD i maj framkom vittnesmål om hur kompetensbrister saboterar mordutredningar

Svidande kritik riktades nyligen i polisens egen internrevision mot erfarenhets- och utbildningsnivån vid utredningar av grova brott. Kritik lyftes också mot att metodstödet PUG – en slags manual för att bedriva mordutredningar – inte tillämpas som den ska.

Man får lägga rälsen samtidigt som tåget rusar

 

”Det är allvarligt”

Den erfarne polisen Anders Larsson, utredningsledare vid grova brott i Malmö, delar revisionens slutsatser.

– Det är vår skyldighet att visa de anhöriga till människorna som skjuts att svensk polis är rätt bemannade och har kunskapen att lösa fallen. Så är det inte i dag, och det är allvarligt.

En häktad 15-åring har erkänt mordet på köpcentret Emporia i Malmö i augusti. Ledaren för det kriminella nätverket Satudarah sköts ihjäl.

Han beskriver det som en mångårig nedmontering och åderlåtning av kriminalpolis– och utredningsverksamheten.

– Sedan har man lyssnat på allmänhetens rop om att vi ska bli mer synliga. Därför anställs nu en mängd poliser men man ska ha klart för sig att det bara är i undantagsfall någon grips på bar gärning. Det krävs långa och gedigna utredningar för att nå framgång, säger han.

Under året har två män skjutits ihjäl i Kristianstad. På bilden arbetar polisen efter mordet på en 20-årig man i Gamlegården i september.

Brist på erfarenhet ett problem

Enligt Larsson är poliserna som ingår i en mordutredning allt för ofta för oerfarna och inte tillräckligt utbildade. Problemet finns i utredningar över hela landet, anser den erfarne utredaren.

– I den bästa av världar skulle jag inte ha nytta av de nyutexaminerade poliserna förrän efter sex-sju år när de lärt sig grunderna i ett utredningsärende. Men verkligheten är att det är vad man har till buds. I stället för att fokusera på att lösa brottet behöver utredningsledaren utbilda de som jobbar med fallet för att kompetensen saknas. Man får lägga rälsen samtidigt som tåget rusar.

De ska jagas ned med allt vi har

Samtidigt som oerfarna poliser ofta utreder dödsskjutningar har männen som ligger bakom dåden i stället byggt på sin erfarenhet.

Polisen undersöker platsen där en 20-årig man sköts till döds på Östra Vallgatan i Kalmar i februari. I stadens våldsspiral har tre män mördats.

Kunnigare mördare

Aftonbladets pågående kartläggning av skjutningarna har tidigare visat hur mördarna blivit kunnigare och effektivare.

– För att nå en effekt över tid måste vi ha utredningar som når anstiftarledet. Det gör vi sällan i dag, säger Larsson. 

Av de 15 mordfallen i region Syd har fem skett i Malmö – staden som fram tills nyligen lyftes fram som ett framgångsexempel.

Hyllades efter nedgång – nu kraftig spiral

Efter en kraftig mordvåg inleddes samverkansprojektet ”Sluta skjut” 2018. Mordfallen sjönk – och projektet hyllades. Dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanade kommunpolitikerna i Stockholm att blicka söderut för att bryta våldet i huvudstaden.

– Varför lyckas vi i Malmö men inte i Stockholm? sa han 2021.

Men efteråt har utvärderingar inte kunnat visa att projektet haft en tydlig effekt på våldsminskningen.

– Ambitionerna med den typen av projekt tycker jag är jättebra. Sen är frågan om vi har verktygen att sätta press på aktörerna som man hanterar inom ”Sluta skjut”. De här människorna ska jagas ner med allt vi har. Det handlar om allt ifrån att ha rätt verktyg att utreda de grova brotten ner till hur samhällets skyddsnät fungerar i form av bidrag och liknande.

Han tror att högre löner till utredare är ett sätt att få ett bättre rekryteringsunderlag. Han ser även att ökade kunskaper om – och möjligheten att använda – hemliga tvångsmedel är viktigt för att nå anstiftare och därmed sätta stopp för våldsspiraler.

Positivt att vi kommit igång – men klockan är fem över tolv

– Ibland tycker jag att polisen gör sig till ett offer och det har jag svårt för. Redan i dag har vi verktyg och resurser för att åstadkomma mycket. Men det måste adresseras och kanaliseras effektivt. Där har polisledningen ett ansvar att nå fram till politikerna och göra klart hur läget ser ut och vad vi behöver, säger han.

”Ligger flera år back”

Nu ansvarar han för den nationella utbildningen för utredningsledare och utredare i metoder att lösa grova våldsbrott.

– Det är positivt att vi kommit igång med det. Men klockan är fem över tolv. Vi har ett våldsamt utbildningsunderskott och ligger flera år back, säger han.

Han har ägnat en stor del av sitt långa yrkesliv åt att bekämpa grov brottslighet. Nu närmar sig pensionen.

Men utredningsledaren är inte klar, inte än.

– Min avsikt är att bygga upp en utbildningsverksamhet som fungerar över tid. Och som inte är så sårbar att den läggs ner den dagen jag slutar.

Följ ämnen i artikeln