Kräver 20,6 miljoner i skadestånd från Akilov

Publicerad 2018-02-20

De runt 150 målsägarna vill sammanlagt ha över 20,6 miljoner kronor i skadestånd.

I dag förklarade också Rakhmat Akilov varför han dödade fem oskyldiga människor.

– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot kalifatet, sa han i rätten.

Det är dag tre i rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Förra veckan gick åklagare Hans Ihrman genom sin sakframställan - alltså vad han menar att Akilov gjort sig skyldig till.

Han redogjorde minutiöst för Akilovs förberedelser, och följde Akilovs förehavanden steg för steg under attentatsdagen.

Med hjälp av ett stort antal filmer från övervakningskameror, mestadels inne i butiker, fick rättens ledamöter följa Akilovs väg fram till Adolf Fredriks kyrkogata, där han utanför en restaurang stal en lastbil och startade sin vansinnesfärd.

Flyr i panik

På kamerornas filmer längs Drottninggatan ses människor fly i panik, och bakom stängda dörrar visades också flera av de omkomnas sista ögonblick i livet.

Fem människor dödades, och många skadades.

I dag, tisdag, ska målsägarbiträdena framföra offrens anspråk.

Enligt de handlingar som kommit in till rätten söker det stora flertalet 150 000 kronor var, medan de anhöriga till de avlidna kräver 300 000 kronor var. Sammanlagt rör det sig om drygt 20,6 miljoner kronor.

Anhöriga söker kränkningsersättning

De anhöriga kräver 150 000 i ersättning för psykiskt lidande, så kallad anhörigersättning, men också 150 000 för kränkning, vilket är ovanligt. I vanliga fall anses inte anhöriga ingå i kretsen som kränks av en gärningsmans agerande.

– Vi anser att de anhöriga har utsatts för en allvarlig kränkning av det terrorbrott Akilov har begått mot dem, säger advokat Jessica Sandberg, som företräder anhöriga till två av de personer som dog vid attentatet, till TT.

Men kraven kommer att bestridas. Under tisdagen ska Akilov, och hans advokat Johan Eriksson redogöra för varför de menar att de fem dödas anhöriga inte ska få kränkningsersättning.

Akilov kommer själv ha betalningsansvar för de skadestånd som döms ut. För det fall han inte kan betala får målsägarna vända sig till sina föräkringsbolag och i tredje hand Brottsoffermyndigheten.

Akilovs egna ord i rätten

Han säger att det är svårt för honom att närmare förklara hur exakt han tänkte skada Sverige:

- Jag ville skapa problem så att Sverige skulle fokusera bort och ta sina händer från kampen mot Kalifatet, säger han.

Metoden, var att köra lastbil.

- Att mörda svenska medborgare, de som befann sig på den gatan, säger han.

Han säger att han inte planerat exakt hur många han skulle mörda.