Man anhållen för mord och mordbrand

Uppdaterad 2015-07-07 | Publicerad 2015-07-06

25-åringen skrev en kärleksförklaring till den unga kvinnan på sociala medier.

Senare samma dag misstänks han ha mördat henne och tänt på huset.

Nu misstänks han för mord och grov mordbrand.

Tidigt måndag morgon skrev 25-åringen en öppen kärleksförklaring till den unga kvinnan. Han kallade henne sin stora kärlek – den enda som kan göra en trasig människa hel. Mindre än ett dygn senare misstänks han ha mördat henne och tänt på huset.

Kl 18.33 larmades räddningstjänsten till adressen i centrala Arvika, där det brann i taket på ett hus med fyra lägenheter.

– Vi hade bara ett par minuters resväg men när vi kom dit var det en fullt utvecklad brand. Det gick snabbt. Vi försökte gå uppför en utvändigt byggd trappa, men den var för skadad, säger Lars-Erik Karlsson.

Man och kvinna greps

Rökdykarna lyckades ta sig in genom fönstret på övervåningen.

– Där inne låg en kvinna i sitt sovrum, i sängen. Rökdykarna fick ut henne och överlämnade henne direkt till ambulanspersonalen. Då levde hon, säger Lars-Erik Karlsson.

Enligt polisen var den 25-åriga kvinnan allvarligt skadad. Hon dog senare på sjukhuset.

Polisen fattade misstankar om att ett brott låg bakom både branden och kvinnans skador.

Under natten anhölls den 25-årige mannen i sin frånvaro, misstänkt för mord och grov mordbrand – och strax före klockan 01 hittades han utomhus i Arvika och kunde gripas.

– Vi vet att han och kvinnan kände varandra. Det finns uppgifter från personer runtomkring och annat som har framkommit som jag inte kan gå in i i nuläget, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Nu sitter 25-åringen anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för de två brotten.

– Han nekar. Han säger att han inte ens har varit på platsen den kvällen, säger mannens advokat Thor Olsson.

En 20-årig kvinna är anhållen på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling.

Polisen är i övrigt mycket förtegen om händelsen, men söker vittnen.

Huset är totalförstört

På sin Facebooksida skriver polisen i Värmland att man vill komma i kontakt med personer som kan ha upplysningar att lämna: ”Uppgifter som kan vara av intresse är om personer eller fordon varit synliga på platsen eller i omgivningen. Allt kan vara av intresse och låt gärna polisen avgöra om just dina upplysningar är värdefulla.”

En 76-årig man som befann sig i en lägenhet på våningen under lyckades rädda sig undan lågorna och klarade sig chockad men utan fysiska skador.

– Han hoppade ut genom fönstret, säger en granne.

– Det som hänt är hemskt. Jag har träffat den unga kvinnan så gott som varje dag. Vi brukar hälsa på varandra. Det brukar vara lugnt i huset.

Huset totalförstördes i den kraftiga branden.

– Man har inte haft möjlighet att göra någon teknisk undersökning på platsen. Det måste först släckas ordentligt och svalna, säger Niclas Wargren.

Följ ämnen i artikeln