Expert: ”Vampyrerna vill äga sina offer”

Publicerad 2015-10-07

Det makabra Lidingömordet är bara det andra bekräftade fallet i svensk rättshistoria där gärningsmannen druckit blodet från sitt offer.

Olle Lindquist, docent i rättsmedicin, förklarar deras motiv med sex och makt.

– Vampyrerna har en önskan om att äga den andre, säger han.

väldigt ovanligt Enligt Olle Lindquist, docent i rättsmedicin, är kannibalism extremt sällsynt i Sverige. Och vampyrism ännu ovanligare.

Fallen med inslag av vampyrism är oerhört få, även internationellt sett.

Därför finns ett mycket litet underlag för några slutsatser om frekvens och motivbilder hos gärningsmännen.

I Sverige finns ett bekräftat fall sedan tidigare, från 2006 då en 29-årig man i Gävle högg ihjäl sina fostersystrar och drack av deras blod.

– Det är ytterst, ytterst ovanligt och det går inte att dra några slutsatser eller skapa någon prognos utifrån de två fall vi nu har, säger Olle Lindquist, docent i rättsmedicin, och som tidigare medverkat i en studie av samtliga styckmord i Sverige under en 30-årsperiod.

”Dold längtan”

För att förklara ett eventuellt motiv drar han paralleller till de fall av styckmord där gärningsmannen systematiskt sparat kroppsdelar.

– Det är en dold längtan att äga och bevara. Det är samma sak som en styckmördare som förvarar kroppsdelar i huset i eller i källaren. Han vill ha makt och får det genom att äga, säger Olle Lindquist.

Han nämner också att det ofta finns en sexuell dimension kring viljan att dricka av offrets blod.

– Han njuter av det här. Det är den impotente som blir potent, herre över liv och död. Det här är sadismens och perversionens tecken och det yttrar sig på många sätt.

”Kan aldrig bli frisk”

Tankarna på att dricka någons blod har i de kända fallen världen över ofta funnits under lång tid hos gärningsmännen, enligt Olle Lindquist.

– Det här är ju fantasier som finns sedan lång tid tillbaka som man vill förverkliga och drömmer om och är helt upptagen av. Allt kretsar kring deras fantasier och de får en kick varje gång det gör det. När kicken går över blir de ofta deprimerade, säger Olle Lindquist.

Han säger att det inte finns något känt botemedel.

– Man kan aldrig bli frisk. Det är samma sak med psykopater som är sadister och njuter av vad de gör. De kan aldrig bli friska. Det här ligger så djupt.