Ulf Borgström (Gryningspyromanen)

Gryningspyromanens straff: Blir inlåst i 45 dagar

Ulf Borgström har misskött sig nio gånger

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Polisen startade insatserna ”Tyko 2” och ”Gunnel” när Gryningspyromanens fotboja kopplades ur.

I fredags hittades den efterlyste Ulf Borgström i Köping, efter tips från vittnen.

Nu beslutar man att låsa in honom i 45 dagar.

Ulf Borgström, 57, hade hunnit vara efterlyst i tre dagar när allmänhet i Köping kände igen den ökände återfallsförbrytaren och tipsade polisen om var han befann sig.

Gryningspyromanen kunde då omhändertas och föras till anstalten i Salberga.

Anledningen till att 57-åringen jagades var att hans fotboja hade stängts av morgonen den 19 oktober. Han var därefter spårlöst försvunnen.

Borgström får fängelse – igen

Reglerna för att Ulf Borgström skulle kunna bli villkorligt frigiven var att han skulle bära en fotboja, så kallad elektronisk övervakning, och vistas inom ett visst län. Han skulle också regelbundet besöka frivårdens kontor.

I samband med att han första gången, i april i år, blev villkorligt frigiven, efter att ha avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet, misskötte han sig direkt och omhändertogs efter en halv dag. Påföljden blev att han skulle avtjäna ytterligare en månad i fängelse.

Nu, efter förra veckans misskötsamhet med fotbojan, har övervakningsnämnden gett Gryningspyromanen ett nytt straff.

Man beslutade på måndagseftermiddagen att 57-åringen ska få ytterligare 45 dagar av sin villkorliga frigivningen förverkad. Något som innebär att han ska sitta av tiden i ett fängelse.

Försvaret: Inte manipulerat

Under förhandlingarna med övervakningsnämnden i dag lämnade Ulf Borgström, genom sin advokat, flera förklaringar till varför han misskött sig.

Gryningspyromanen nekade också till att han självmant brutit den elektroniska övervakningen.

”Han har inte manipulerat den så kallade fotbojan. Telefonen som för till fotbojan har försvunnit vilket orsakat problem” står att läsa efter förhöret med honom.

I Kriminalvårdens handlingar framgår det att han misskött sig nio gånger sedan han blev villkorligt frigiven i våras. Han har dessutom häktats för grovt hot mot en polis.

Bild från när Ulf Borgström släpptes fri från Solberga-anstalten i maj 2021.

Uppgifter: Utreds för anlagd brand

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att Ulf Borgström utreds efter en mordbrand mot en kulturhistoriskt byggnad i Köping.

När han i fredags morse greps befann han sig i samma kommun. I övervakningsnämndens förhörshandlingar står det:

”Han greps i Köping efter att ha övernattat hos en bekant i Arboga.”

När Gryningspyromanens försvann spårlöst tidigare i förra veckan och då det senare inträffade en anlagd brand valde polisen att inleda dubbla särskilda händelser, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Anledningen var att han brukade befinna sig i två olika län, varpå respektive polisregion startade en insats. De döptes enligt Aftonbladets uppgifter till ”Gunnel” och ”Tyko 2”.

Aftonbladet har sökt Ulf Borgströms ombud, advokat Viktor Svartz, för en kommentar om dagens beslut från övervakningsnämndens.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Gryningspyromanen hittad – polisen inledde dubbla specialinsatser

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Borgström (Gryningspyromanen)

Kriminalvården

Västmanland

Örebro län

Köping

Brott

Bränder