Mordet på Tova Moberg

Billy Fagerström dömdes till livstid – nu faller hovrättens dom

Av: 

Johanna Rapp

Mira Micic

KRIM

Billy Fagerström mördade 19-åriga Tova Moberg på sin gård – och dumpade hennes kropp i sjön bredvid, fasttejpad i en skottkärra.

Ett brott som tingsrätten dömde honom till livstids fängelse för.

Nu väljer hovrätten att fastställa tingsrättens dom.

19-åriga Tova Moberg hittades död i en sjö intill en gård när Hudiksvall i mitten av maj i fjol efter att varit anmäld försvunnen.

Polisen riktade snabbt misstankarna mot hennes ex-pojkvän.

23-årige Billy Fagerström misstänktes först för människorov men sedan Tovas kropp hittats i sjön vid hans gård ändrades brottsmisstanken till mord.

Utredningen visade att den 19-åriga flickan fått tjugo hårda slag mot huvudet och kroppen. Efter det tejpade mördaren fast hennes kropp i en skottkärra som han körde ut i vattnet.

Nekar till brott

Efter mordet på Tova hittades hennes dagbok, där hon skrev vad ex-pojkvännen utsatt henne för:
Han säger att om jag gör slut så dödar han mig, jag vågar inte chansa”, skrev Tova Moberg bland annat i sin dagbok.

Den misstänkte 23-åringen nekade till brott, både under förundersökningen och under rättegången i tingsrätten. Han hävdade att Tova lämnat hans gård på kvällen medan han själv fick besök av en ”affärsbekant”, och att han sedan däckade på toaletten på grund av alkoholintag. Men någon ”affärsbekant” hittades aldrig och åklagaren menade att det rör sig om en påhittad person.

Under rättegången ändrade Billy Fagerström sin version och sa att han, då han legat berusad på toaletten, hört hur folk rört sig på gården och att han dessutom blivit bestulen på pengar.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att den misstänkte ex-pojkvännen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet och att han därmed kunde dömas till fängelse.

Åklagare Christer Sammens yrkade på livstids fängelse och i februari i år meddelades domen i Hudikvalls tingsrätt: Billy Fagerström dömdes till livstids fängelse för mord, sju fall av misshandel, olaga tvång och flera fall av olaga hot.

Överklagade till hovrätten

I domen konstaterade tingsrätten att det inte finns någonting som talar för att en annan gärningsman än Billy Fagerström skulle vara aktuell samt konstaterar att han agerat mycket känslokallt.

Hanteringen av kroppen påvisar en känslokyla utöver det som vanligen kan ses vid mord. Detta agerande har varit såväl förslaget som särskilt hänsynslöst”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tillsammans med sin advokat Thomas Olsson överklagade Billy Fagerström domen:

”Billy Fagerström förnekar gärningarna och menar att åklagaren inte mot hans förnekande har förmått att styrka åtalet”, står det i överklagandet.

I dag klockan 11 meddelade hovrätten för nedre Norrland sin dom. Även i hovrätten döms han till livstids fängelse.

Påföljden blir samma som tingsrätten men hovrätten väljer att frikänna Billy Fagerström från åtalet för misshandel vid ett tillfälle och olaga hot vid fem tillfällen.

Rätten var inte enig: hovrättspresidenten var skiljaktig gällande påföljden och menade att straffet bör vara 18 års fängelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Mordet på Tova Moberg

LÄS VIDARE

Tova Mobergs mördare överklagar domen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Tova Moberg

Hudiksvall

Våldsbrott