Livstid för knivmord på ung kvinna

Publicerad 2015-09-01

Bara en kvart efter att polisen lämnat lägenheten slog grannarna larm på nytt.

Den unga kvinnan låg då döende under ett lakan.

28-åringen rusade ut och hängde sig ut från balkongen – men drogs upp och och kunde gripas.

I dag kom domen i Jönköpings tingsrätt mot den 28-årige mannen som greps i våras, misstänkt för att ha knivmördats sin 20-åriga väninna. Mannen döms till livstids fängelse för mord och narkotikabrott.

När han greps på eftermiddagen den 25 maj i ett bostadområde i Jönköping, samma dag som mordet, hävdade han först att han var oskyldig och att han sov när någon dödade kvinnan.

Erkände i förhör

Men under förhören erkände han att det var han som höll i kniven. Den 20-åriga kvinnan hade blivit huggen ett flertal gånger, bland annat i halsen. Men det var hugget i hjärtat som dödade henne, enligt den rättsmedicinska undersökningen.

De två kände varandra och "hängde ihop" i knappt tre veckor innan hon mördades. Den aktuella dagen var de i en lägenhet som 28-åringen lånade av en bekant. Vid 16-tiden hade de varit ute med mannens två hundar, när han hamnade i högljutt bråk med några andra killar. När grannarna såg att 28-åringen hämtat ett basebollträ och ett luftgevär ringde de polisen.

En patrull var snabbt på plats och talade med mannen och kvinnan som då hade återvänt till bostaden, men uppfattade inte att det var spänt mellan de två.

Larmade igen

En kvart efter att polisen åkt larmade grannarna igen. Denna gång hade man hört bråk från bostaden, en kvinna som skrek ”nej, nej” och kraftiga dunsar. När det slutade började någon i stället spela musik på hög volym.

28-åringen vägrade släppa in polisen och ropade genom brevinkastet att han och tjejen bråkat, men att hon gått därifrån. Mannen blev mer och mer stressad, skrek och började strö hundmat omkring sig.

När han försökte försegla dörren bröt sig polisen in.

I bostaden låg den 20-åriga kvinnan på golvet, svårt skadad och täckt med ett lakan. Hon fördes med ambulans till sjukhus där hon dog.

Den 28-årige mannen flydde ut på balkongen och hoppade över till grannens balkong.

Polisens förhandlare samt räddningstjänsten fanns på plats eftersom mannen, iklädd endast kalsonger och strumpor, hotade att hoppa från tredje våningen. Han hann hänga sig ut från balkongen två gånger innan personal från räddningstjänsten högg tag i hans arm och drog upp honom.

Tidigare dömd för våldsbrott

Mannen lades ner på balkonggolvet och fick handfängsel, inför chockade vittnen.

28-åringen uppgav, enligt polisens förundersökning att han trodde att den 20-åriga kvinna var en annan person: en expojkvän till en av hans exflickvänner, och att det var honom han ville skada. 28-åringen menade att brottet därför skulle rubriceras som dråp.

"Hade jag träffat honom i dag hade jag tagit honom i stället", sa 28-åringen i förhör.

Han medgav också att han var påverkad av narkotika den dagen. När han hängde ut från balkongen drog han fram en påse med vitt pulver och hällde det i munnen, så att det bildades vitt moln kring hans ansikte, står det i förundersökningen.

Döms på fyra punkter

Tingsrätten skriver i domen att 28-åringen, även om han angripit kvinnan "i tron att hon var en annan person, har haft uppsåt att döda den person som han faktiskt angrep". Tingsrätten konstaterar också att "hans psykiska tillstånd vid gärningstillfället uteslutande var självförvållat då det föranletts av droganvändning".

Mannen, som tidigare är dömd för flera våldsbrott, bland annat vållande till annans död, åtalades i slutet av juli för mord samt narkotikabrott.

I dag dömdes han på fyra punkter; för mord, ringa narkotikabrott, narkotikabrott samt dopningsbrott.

Mannen döms även att betala skadestånd till fem anhöriga till offret med 50 000 kronor var.

Dödade kvinnor |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln