Dömdes till livstids fängelse – nu frias han

Publicerad 2016-09-09

Åtalades för anstiftan till mord på hustrun Veronica Lin, 31 och hennes granne.
Försvarsadvokaten efter friande domen: Han blev oerhört glad

Den kinesiska affärsmannen You Lin dömdes i våras till livstids fängelse för anstiftan till ett mord som begåtts 2003.

Men den stora rättegången fick tas om efter att en nämndeman förklarades jävig.

I väntan på den nya domen släpptes han på fri fot – och i dag friades han i Göteborgs tingsrätt.

– Jag känner besvikelse men framförallt är jag arg, säger Veronica Lins pappa Stig.

Chalmersstudenten Veronica Lin, 31, hittades mördad i en lägenhet i Högsbo i Göteborg 2003.

Hennes make, den kinesiska affärsmannen och miljardären You Lin, häktades misstänkt för mordet, men släpptes eftersom han hade alibi för den aktuella dagen.

Några dagar senare hittades ännu en kropp nedanför en balkong intill hyreshuset där Veronica Lin mördats. Det visade sig vara hennes granne Qingzhong Tangs kropp.

Greps i London

De tekniska fynden efter den brottsplatsundersökningen förändrade bevisläget vilket gjorde att misstankarna mot maken stärktes.

Men då hade han lämnat Sverige och åkt till Kina, som inte har något utlämningsavtal med Sverige.

I tio år var You Lin internationellt efterlyst. Först i december 2014 kunde han gripas i samband med en resa till London.

Den kinesiske affärsmannen fördes till Sverige där han ställdes inför rätta. Rättegången som pågick i 21 dagar avslutades i mars i år. I maj dömdes You Lin av en oenig tingsrätt till livstidsfängelse för anstiftan till mord på sin fru Veronica.

Han var även åtalad för anstiftan till mord på grannen Qingzhong Tang, men det åtalet ogillades.

Släpptes ur häktet

Men hela rättegången fick tas om – efter att en av nämndemännen i tingsrätten bedömdes som jävig efter att ha kommenterat målet på Twitter. Utöver tweeten kom det också fram att nämndemannen filmat med sin telefon under en syn på brottsplatsen.

När den nya huvudförhandlingen avslutades i augusti beslutade Göteborgs tingsrätt att You Lin skulle släppas ur häktet i väntan på den nya domen. Då hade han suttit häktad i två år.

Flera experter menade då att det beslutet tydde på att han skulle komma att frias.

I dag klockan 11 föll domen i Göteborgs tingsrätt: You Lin, åtalad för två fall av anstiftan till mord, friades på båda punkterna.

I domen skriver tingsrätten bland annat att "det inte av utredningen går att dra några säkra slutsatser om vem som mördat Qingzhong Tang och Veronica Lin".

Det fanns tekniska bevis i lägenheten som kopplade en man som misstänktes ha utfört morden till platsen. Tingsrätten menar att det inte heller går att dra några säkra slutsatser om när och under vilka omständigheter spåren från den mannen avsatts:

"Det går då inte att dra slutsatsen att You Lin anstiftat NN (namn på den mannen som misstänktes ha utfört brottet, reds anm) att begå morden. Än bräckligare är underlaget för att hävda att You Lin anstiftat annan än NN", skriver tingsrätten i domen.

Pappan: ”Jag är framförallt arg”

Veronica Lins pappa, Stig Lindgren, 73, bor kvar i lägenheten i Göteborg där han och hans hustru bodde med Veronica och hennes son.

Stig Lindgren säger att det inte går en dag utan att han tänker på dottern.

– Jag har bilder på henne överallt. Jag har aldrig kunnat flytta härifrån trots det som hänt. Det var ju här hon växte upp.

För honom kom dagens dom som en besvikelse.

– Men framförallt är jag arg. Jag förstod att det skulle bli så här när han släpptes ur häktet men det känns ändå ofattbart, säger Stig Lindgren.

Försvarsadvokaten Fredrik Ungerfält ringde upp sin klient några minuter efter att domen avkunnats och meddelade You Lin att han friats.

– Han blev oerhört glad att åtalet ogillats. Han har suttit frihetsberövad i 20 månader, det tar tid att återta kontrollen över sitt liv.

– Jag är mycket nöjd över att tingsrätten gjort en riktig bevisvärdering i det här målet, säger Fredrik Ungerfält.

Följ ämnen i artikeln