Åtalas efter Facebookinlägg

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21

Tiggaren på bilden har ingenting med det aktuella åtalet att göra.

36-åringen skrev ett flertal hatiska inlägg om rumänska tiggare på Facebook.

Bland annat att de är "parasiter" som borde "brännas upp".

Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Den 36-årige mannen nekar till brott men erkänner att han skrivit de inläggen på Facebook som utgör åklagarens bevis. I åtalet, som lämnades in i förra veckan till Luleå tingsrätt skriver åklagaren att mannen uttalat sig nedsättande om tiggare från Rumänien med syftning på nationellt ursprung.

I Facebookinläggen från december i fjol skrev 36-åringen bland annat att tiggarna borde brännas upp. Flera personer kommenterade hans inlägg.

Nekar till brott

Tiggarna som mannen skrev hatiska inlägg om var personer som tillfälligt var inhysta i källaren i hans hyreshus, enligt förundersökningen.

Mannen skrev även "Undrar hur länge man ska räkna med att ha parasiter boendes i källaren. Jag hatar dem så mycket nu så jag tycker art man ska bränna upp dem så slipper man dem" och "...men de måste ha förklarat till djuren att de inte bör sitta och skrika i trappen för soc kommer och släpper in dem, hoppas det blir lugnt i natt for annars..."

I förhör erkände 36-årigen att han skrivit inläggen men nekade till brott, med hänvisning till att det råder yttrandefrihet i Sverige.

Tidigare dömd

Han berättade att han var frustrerad då det bland annat var livat i huset samt att tvättstugan var ockuperad av tiggarna.

Han uppgav även att han inte alls tycker att alla tiggare från Rumänien är parasiter "utan enbart de som bodde i  huset som han bor i".

Den 36-årige mannen, som är tidigare känd av polisen, är arbetslös och får socialbidrag, enligt polisens förundersökning.

Han förekommer under 31 avsnitt i brottsregistret. Bland annat har han dömts för flera fall av grov stöld, grov misshandel, narkotikabrott, grov kvinnofridskränkning med mera. Mannen åtalades i somras för olaga hot och brott mot knivlagen sedan en annan händelse i somras. Domen i det fallet meddelas på torsdag.

Den som döms för hets mot folkgrupp riskerar fängelsestraff i högst två år, eller böter – om brottet bedöms som ringa.

Följ ämnen i artikeln