Vän till mördade Olle: ”Vi såg inga varningstecken”

Uppdaterad 2015-10-08 | Publicerad 2015-10-07

Olle blev brutalt dödad av en man som han tidigare hade en sexuell relation med.

I åtalet, som väcktes i dag, framträder många makabra detaljer och ett bestialiskt mord. En av hans närmaste vänner, Annelie Zetterlund, var med på mötet när Olle och gärningsmannen möttes.

– Det har varit mycket ilska och sorg under de här månaderna, säger hon till Brottscentralen.

Annelie Zetterlund var en av Olles närmaste vänner och arbetade dessutom på samma frisersalong i centrala Stockholm. De två umgicks både på fritiden och jobbet.

För två år sedan tillbringade de en kväll på restaurangbåten Flyt i Gamla stan, vid Slussen, och det var samma kväll som Olle mötte den nu åtalade mannen. Mannen kom fram och frågade efter en cigarett och satt sedan vid deras bord resten av kvällen.

Vi såg inga varningstecken

Efter mötet träffades Olle och den åtalade bara sporadiskt men Annelie uppfattade det som om mannen var angelägen om att hålla kontakt med Olle.

– Vi kunde inte se några varningstecken alls. Jag har gått tillbaka och tänkt efter. Inte mer än att den här killen kanske var lite kufig. Det var ju inte alls Olles typ, men inget annat, säger hon till Brottscentralen.

Annelie förklarar hur hon och Olles vänner har levt i ett känslomässigt kaos månaderna efter mordet.

– När polisen visade bild på oss från den här kvällen tre förstod jag vem de misstänkte. Innan dess var det bara en massa spekulationer. Det har varit mycket ilska, sorg och vrede under den här tiden, säger hon.

”Han var fantastisk”

Samtidigt vill vännerna försöka minnas Olle för den person som han var.

– Han var så generös, fantastisk och rolig. Kunderna kommer in på salongen, gråter och vill prata. Det kommer fortfarande hit blommor.

– Han hade inte velat att vi skulle sitta här och gråta, utan hellre prata om de galna utfall och roliga grejer han gjorde.

– Det är skönt att rättegången nu blir av. Men fruktansvärt jobbigt, känslomässigt. Vet inte hur jag kommer att reagera när jag ser gärningsmannen.

Olles anhöriga har godkänt publiceringen av hans namn och bild.

Thabo Motsieloa