Jimmy Durmaz utsatt för hot – anmälningarna från idrottare om hat ökar

Publicerad 2018-06-25

Jimmy Durmaz utsattes för en rasistisk hatstorm efter Tysklandsmatchen – men han är långt ifrån ensam.

Enligt kriminalkommissarie Fredrik Gårdare har anmälningarna om hot och hat mot idrottare ökat och just nu utreder man ett stort antal liknande ärenden.

– Vi får in allt fler till oss och genom att arbeta med det här så kommer man bort från gamla normer om att inte ta det på allvar. Historiskt finns det en manlig norm att man ska ta mycket utan att reagera. Men vi vill att man anmäler så fort som möjligt och vi inom polisen agerar på det vi får in, säger Gårdare.

Svenska fotbollsförbundet har polisanmält de hot och hatkommentarer som riktats mot Jimmy Durmaz efter herrlandslaget match emot Tyskland i lördags. Anmälan har lämnats till NOA, polisens Nationella operativa avdelning och Martin Fredman, säkerhetschef hos Svenska fotbollsförbundet, säger att polisen under måndagen håller ett möte med anledning av anmälan och hur de nu ska gå vidare.

– I anmälan som vi skickat in har jag beskrivit ett händelseförlopp och hur Jimmy Durmaz efter matchen drabbas av alla dessa kränkningar och hot. Sedan har vi också skrivit till polisen vad vi tycker är rekvisit för brott och sedan är det upp till polisen hur de bygger anmälan vidare med antal brott och rubricering, säger Martin Fredman, säkerhetschef hos Svenska fotbollsförbundet.

Just nu håller Svenska fotbollsförbundet på med att sammanställa en bilaga som de ska skicka till polisen med skrämdumpar från kommentarerna.

– Det är otäcka och grova påhopp som vi bifogar in. Vi ville säkra upp det eftersom de som skrivit kanske ångrar sig och inte vill bli föremål för polisens utredning. Det är mycket att bläddra igenom, vi har suttit 4–5 stycken och rätt snabbt igår kunde vi konstatera att det var ett stort antal extremt grova kommentarer som är både hot och hets mot folkgrupp, säger Fredman.

”Tio liknande fall”

Vilka som kommer leda förundersökningen är i nuläget inte klart, enligt polisen.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, ansvarig för aktionsgruppen inom polisen som arbetar mot grovt kriminella i idrottsmiljö, säger att de just nu har hand om många liknande ärenden.

– Normalt sett jobbar vi med den typen av ärenden och vi har ungefär tio liknande fall just nu. I flera fall handlar det om hot, hat och trakasserier på nätet men det finns alla andra möjliga tänkbara varianter på att man vill påverka personer med olika mål och syften, säger Fredrik Gårdare.

– Vi tar väldigt allvarligt på det här och vi har en särskild grupp som enbart jobbar med det och de problem som drabbar idrottare som är mer utsatta än andra yrken för hot och påverkan. Vi prioriterar det från polisens sida och kommer att göra det i många år framåt, säger han.

Anmälningarna ökar

Gårdare säger att de får in alltfler anmälningar som gäller hot och hat mot idrottare.

– Man kanske inte har förstått problematiken tidigare och myndigheter och polis har kanske inte tagit det riktigt på allvar. Det finns en undersökning från 2014 som visar på utsattheten inom idrotten och det visar på väldigt höga siffror som vi inte kommer upp till i andra utsatta yrken som poliser eller inom kronofogden och skatteverket.

Varför är idrottare så utsatta?

– Varför det är så vet jag inte jag inte men det kan vara så att det inom idrottsvärlden är mycket känslor inblandat och det finns också supportergrupperingar som har våld och hot som en affärsidé och vill påverka. Vi har AIK till exempel där väldigt många har blivit utsatta under åren men vi har också vanliga supportrar som kanske i någon form av frustration och när känslorna tar över och förnuftet försvinner skickar det här mejlet. Vi agerar mot samtliga fall och avstyr en fortsättning och försöker se till att hitta de som ligger bakom det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln