Häktad för mordet i Filipstad medger dråp

Publicerad 2016-02-15

33-årig man häktad för mord

Den 60-årige mannen hittades mördad bredvid sin rullator.

I dag häktades den 33-årige man som misstänks för mordet på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Men fortfarande är många omständigheter oklara. Som hur offer och gärningsman kände varandra. Och var mordvapnet är.

– Vi vet inte ens vad det var för vapen, säger kammaråklagare Barbro Brännlund.

Den 60-årige mannen var ute och gick i torsdags kväll med sin rullator när han attackerades brutalt. Mannen ska enligt uppgifter ha blivit huggen ett 20-tal gånger innan gärningsmannen flydde från platsen.

Medger dråp

Under häktningsförhandlingen på måndagen medgav den misstänkte 33-åringen dråp.

– Han var där och något har hänt och han har tvingats till en handling som är oöverlagd. Han medger de faktiska omständigheterna men nekar till mord, säger mannens advokat Martin Högström till Värmlands Folkblad.

Enligt åklagaren Barbro Brännlund hänvisar den misstänkte till att han handlat i nödvärn.

– Han medger att han har varit på platsen och att det har uppstått någon typ av dispyt, något tjafs, och att han handlat i nödvärn, sade hon till Värmlands Folkblad efter häktningsförhandlingen.

Något motiv har ännu inte framkommit. Gärningsmannen har uppgett att någon form av ”tjafs” ledde till den brutala attacken som flera personer blev vittne till. Beskrivningar från vittnen om hur gärningsmannen såg ut ledde fram till gripandet av den 33-årige mannen.

Mannen är endast dömd för småbrott tidigare och polisen vet ännu inte om, eller i så fall hur, 33-åringen kände den mördade mannen.

– Min klient är inte dömd för några liknande brott tidigare, han är dömd för snatteri, så det är klart att han inte mår bra nu, han mår inte alls bra, säger mannens advokat Martin Högström till Värmlands Folkblad.

Allmänhetens hjälp

I dag hölls häktningsförhandlingarna mot den misstänkte mannen i Karlstad tingsrätt. Åklagaren vill inte berätta vilken bevisning som finns mot mannen, men säger att när 33-åringen greps hade han inga spår på sig, som till exempel blod från offret.

– Men vi har annan bevisning som vittnen som såg händelsen och även annan teknisk bevisning, säger åklagaren Barbro Brännlund till Värmlands Folkblad.

Man har ännu inte hittat mordvapnet.

– Vi vet inte ens vad det var för vapen, men det handlar om skador med ett eggvasst föremål, säger Brännlund.

”Det är overkligt”

Johnny M. Pedersen, vän till den mördade mannen, har tidigare sagt till Aftonbladet:

– Det kom som en chock. Och det är overkligt. Han var en så stillsam man. Inte involverad i något fanskap, säger han.

– Och det blir extra jobbigt när man inte vet vad som hände. Det hade varit lättare att försona sig med det om man inte levde i ovisshet. Jag hoppas polisen löser det här.

Följ ämnen i artikeln