”Polischefen handplockade chefer med topplöner”

Publicerad 2016-11-20

Det stormar rejält kring regionpolischef Annika Stenberg efter att polisfacket krävt hennes avgång.

Nu riktas ny kritik mot henne – om handplockade chefer med topplöner utan polisiär erfarenhet.

– Det sticker nog i ögonen för vanliga poliser som kämpar för att kanske få 26 000, säger polisprofessor Bo Wennström.

Annika Stenberg

154 poliser i region Syd har slutat – bara i år.

Samtidigt plågas regionen av en mordvåg som kräver stora resurser. Bara i år har 26 personer mördats i Skåne och de flesta av morden är olösta.

I fredags gick polisfacket Syd ut och krävde regionpolischefen Annika Stenbergs avgång.

Skälet: det finns inget förtroende för regionpolischefen.

”Vi svarar inte i telefonen”

Sophia Willander, ordförande i Polisförbundets region Syd, säger till Aftonbladet att grunden i kritiken ligger i att polisen inte längre uppfyller de krav som medborgarna har rätt att ställa.

– Det viktigaste är att det ska se fint ut externt. Siffrorna ska vara bra. Men vi levererar inte vårt grunduppdrag, säger hon till Aftonbladet.

– Vi åker inte på alla prioriterade ärenden, och då talar jag om prio 1-ärenden som vi måste åka på. Vi svarar inte i telefon. Målsäganden ger upp. Vi lägger ner ärenden för att få ner balansen utan att det tas hänsyn till att det handlar om brottsoffer. Men vi har ju skyldighet att utreda så många brott vi kan.

Aftonbladet kunde även avslöja att den interna kritiken mot Stenberg är hård.

  – Regionpolischefen är givetvis inte ansvarig för att människor mördas, men till skillnad från vid tidigare mordvågor finns det nu ingen ledning och styrning att tala om. Organisationen är förlamad och har blivit oförmögen att hantera dels den grova våldsvågen, men även den dagliga driften, säger en källa.

Handplockade tidigare kollega

Nu riktas ny kritik mot Annika Stenberg: om handplockade chefer med topplöner utan polisiär erfarenhet

Annika Stenberg, som tidigare haft ledande positioner inom Kronofogdemyndigheten och Skatteverket, och som inte har någon polisiär erfarenhet, blev regionpolischef över Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne när den nya polisorganisationen sjösattes ifjol.

I mars 2015, endast några månader efter Stenberg själv tillträtt som regionpolischef, valde hon att tillsvidareanställa en tidigare kollega från Skatteverket, som chef på strategisk nivå i den nya regionen. Den tidigare kollegan till Stenberg anställdes som verksamhetsutvecklare och tog omgående plats i den regionala ledningsgruppen. Med en grundlön på 70 200 kronor i månaden tjänar verksamhetsutvecklaren i snitt dubbelt så mycket som övriga verksamhetsutvecklare.

– Många blev förvånade över att hon så ogenerat anställde sin högra hand från Skatteverket, trots att denne helt saknade erfarenhet av polisiär verksamhet och således svårligen kunde utveckla den. När tjänsten sedan lönesattes till 70 000 kronor i månad, mitt i ekonomiskt stålbad där regionen sparade in på allt, då gick topplocket för många, säger en källa till Aftonbladet.

Saknade polisiär erfarenhet

När polisens nya organisation sjösattes placerades en erfaren jurist och före detta länspolismästare som regionkanslichef i region Syd. Men när chefen valde att sluta gjorde Annika Stenberg ytterligare en extern rekrytering, denna gång från Lantmäteriet.

– Stenberg utser den nya regionkanslichefen till polismästare, vilket är den högsta polisiära graden någon kan inneha, detta trots att den nya chefen inte är jurist, saknar polischefsutbildning och all form av annan erfarenhet och kompetens inom polisverksamheten, säger en källa till Aftonbladet.

Regionkansliets uppdrag är att vara den centrala drivande faktorn i ledningen av polisregionen, det är genom Regionkansliet och ledningsgruppen som polisregionen styrs, förvaltas och följs upp.

– Regionpolischefen felbedömde funktionens roll och kompetensprofil å det grövsta, hon trodde att allt som krävdes var någon slags allmängiltig förvaltningserfarenhet när det i själva verket kanske är den funktion i hela regionen som kräver bäst förankring i organisationen samt relevant erfarenhet och verksamhetskunskap säger en källa till Aftonbladet.

”Det sticker nog i ögonen”

En annan källa säger att det kunde knappast kunde gått på ett annat sätt än det gjorde:

– Sätter man någon utan minsta tillstymmelse till polisiär kompetens på en så tung post kan det inte gå mer än käpprätt åt pipan – vilket det också gjorde. Regionkansliet under den nye chefen förefaller vara lamslaget och leverar ingen verksamhetsnytta till polisområdena eller de regionala enheterna. Det stöd som var tänkt från Regionkansliet är inget annat än en pappersprodukt.

– Det som händer är enligt min mening samma sak som det som hände på Riksrevisionen och som fick riksrevisorn att avgå.

Polisprofessor Bo Wennström reagerar på Aftonbladets uppgifter:

– Oj, det var mycket i lön för dem båda. Framför allt för en verksamhetsutvecklare, jag vet inte ens vad det är. Det sticker nog i ögonen för vanliga poliser som kämpar för att kanske få 26 000, säger Bo Wennström.

– Jag tror att det handlar om lojalitet för man får lojala medarbetare med höga löner. Det är också vanligt inom statliga yrken att man höjer lönen när man byter jobb.

”Det har gått för långt nu”

Bo Wennström menar att problemet med att rekrytera på det här sättet är att de som tillsätts inte har den rätta känslan för organisationen. Men att det är en farlig väg att gå att välja folk utifrån.

– Hon känner sig bekväm med de personerna och likar brukar dras till varandra. Hon vill förändra och tror det kan vara ett bra sätt, men det tar väldigt många år att bli en bra polisledare.

Vad tycker du att Annika Stenberg bör göra efter kritiken?

– Jag tycker att hon borde tänka över del hela. Jag vill inte säga att hon ska avgå, det får hon avgöra eller komma fram till själv, men jag tror inte att hon kan vända på saker och ting, det har gått för långt nu, säger Bo Wennström.

– Förr eller senare måste man ha en ny chef och jag skulle säga att det är bättre med förr än senare. Hela polisledningen är under lupp och rikspolischefen sitter inte heller säker.

Annika Stenberg fick i fredags möjlighet att bemöta kritiken i Aftonbladet. Men i stället hänvisade hennes presstalesman till ett pressmeddelande:

– Det är jättetråkig läsning, och det gör mig självfallet bekymrad. Jag är mån om att ha en god relation med arbetstagarorganisationerna och våra medarbetare, och det är viktigt för mig att vi arbetar tillsammans med att genomföra den reform som riksdagen beslutat om, sa Stenberg bland annat där.

 PLUS:  Brandman eller polis? En dag på jobbet

Följ ämnen i artikeln