46-årig affärsman hade polisen som kund – nu misstänks han för grova brott

Publicerad 2017-06-03

En 46-årig affärsman levererade skyddsutrustning till den svenska polisen – nu åtalas han för planerade illegala mångmiljonaffärer med vapen, ammunition och annat krigsmateriel.

Men hela åtalet mot 46-åringen började med en annan brottsutredning som från start var en planerad polisfälla.

I utredningen figurerar flera före detta kriminella profiler, exempelvis Milan Sevo och Paul Mardirossian.

Den åtalade 46-årige affärsmannen har varit verksam bland annat inom säkerhetsbranschen och har exempelvis sålt skyddsutrustning till svenska polisen i stor skala. Mycket av jobbet har skett från fina adresser på Östermalm i Stockholm.

Den misstänkte 46-åringen och hans internationella kontakter ska ha erbjudit olika typer av vapen, skyddsutrustning och militärt krigsmateriel till företag och länder. Exempelvis handlar det om ammunition, kulsprutor, granatkastare, raketgevär och pistoler, men även militära fordon och reservdelar till dessa.

Nu pågår en tio dagar lång tingsrättsförhandling där 46-åringen åtalats för grovt krigsmaterielbrott på sju punkter. Det handlar om planerade mångmiljon-affärer mellan åren 2008–2015.

Annat uppmärksammat fall

Hela åtalet mot 46-åringen började dock med en annan uppmärksammad brottmålsutredning - som från start var en planerad fälla. Välregisserad av den amerikanska drogbekämpningsmyndigheten DEA vars agenter utgav sig för att vara företrädare för terrorstämplade Farc-gerillan.

Det var den 48-årige före detta kriminelle Stureplans-profilen och restaurangägaren Paul Mardirossian som DEA fått på kroken. Han hade gått med på att sälja vapen till Farc, i utbyte mot kokain.

Han greps i Panama i april 2011, när han precis var på väg att kliva ombord på ett flygplan till Stockholm. Istället flögs han till USA där han ställdes inför rätta för bland annat narco-terrorismo, knark-terrorism.

Polisen bad om svensk hjälp

Mardirossian gick tillslut med på en så kallad ”plea deal” med hopp om strafflindring, och erkände efter ett år samt berättade detaljrikt om planerna. Straffet landade på knappt fyra års fängelse, enligt domstolsprotokollet.

Och det var under den utredningen som amerikansk polis bad om hjälp från svensk polis.

Enligt den amerikanska polisen fanns misstankar om att 46-åringen var den som skulle fixa fram vapen åt Mardirossian som senare skulle lämnas till Farc. Det uppgav också Mardirossian i förhör.

Det kunde dock aldrig amerikansk polis bevisa och 46-åringen åtalades aldrig för det.

Men svensk polis inledde en utredning om brott mot lagen om krigsmateriel och det är den rättegången som nu pågår mot 46-åringen.

Svängde i rätten

I den nu pågående rättegången mot 46-åringen kallades Mardirossian som vittne. Då hade Mardirossian svängt om många av hans tidigare uppgifter.

– Han sa att han ljugit om vissa saker för att få ner sitt straff, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.

Förundersökningen mot 46-åringen är uppdelad i tretton olika bilagor och protokoll. Hundratals sidor handlar om de mejl som skickats mellan 46-åringen och andra personer som har med planering och möjlig försäljning och köp av krigsmateriel att göra.

Stridsvagnar till Kuwait

Exempelvis finns mejl som visar hur en honorärkonsul från Ghana, placerad i Libanon, frågar 46-åringen om han kan ordna fram granatkastare och raketgevär till FN:s trupper.

I mejl från 46-åringen till en annan kontakt efterfrågas det ammunition avsedd för Sri Lankas armé, bomber och ammunition till FN i Libanon, reservdelar till militärhelikoptrar av typen Mi24 och reservdelar till stridsvagnar i Kuwait.

Bland alla dokument i polisens utredning mot 46-åringen dyker ytterligare ett välkänt namn upp. Milan Sevo, som tidigare pekades ut en ledargestalt inom Stockholms undre värld, dömd i en vapenhärva tillsammans med bland andra Mardirossian, samt friad från ett mord han åtalats för.

Milan Sevo bor numera i Serbien och ska enligt polisens utredning ha representerat 46-åringens företag.

Mejlplanen med Sevo

Polisen har kunnat följa 46-åringen och Milan Sevos mejlkommunikation. Bland annat handlar mejlen om att ”ryska staten vill köpa tillbaka av Irak”, samt en stor order av Glock-pistoler och den resa 46-åringen och Sevo planerade att göra till Kazakstan för att kunna genomföra en ”teknisk undersökning” av varor.

Under hösten 2009 blev dock Milan Sevo misstänkt för delaktighet i det spektakulära helikopterrånet mot värdedepån i Västberga - och till 46-åringen skrev han då för att stilla oron över hur det påverkar den förestående resan till Kazakstan.

I mejlet till 46-åringen förklarar Sevo att han har en ”plan B”.

”Just nu vill jag bara ge alla myndigheter här lite tid innan jag rör mig över gränserna så att det inte får för sig att jag flyr från någonting, men det skall ha lagt sig tills det är dags för oss att åka. ... Svenskarna var här och kunde inte presentera en enda konkret händelse eller bevisning där jag skulle ha med rånat att göra, sedan åkte de hem igen. ”

Milan Sevo är inte misstänkt för någon brottslighet i det pågående målet.

”Exporterar inget”

Enligt åklagaren är det ett grovt brottsligt förfarande som 46-åringen misstänks för. Trots att knappt några affärer gått igenom. Han har saknat de tillstånd som krävs i Sverige från ISP, Inspektionen för strategiska produkter, enligt åtalet.

Medan 46-åringen menar att mannen inte agerat som försäljare utan endast som dörröppnare för att föra ihop köpare och säljare.

– Jag exporterar ingenting, säger 46-åringen i sitt första förhör.

Vilken roll har du i det hela?

– Att förmedla affären och jag har flaggat för det för ISP i Stockholm, säger han.

Bör vara preskriberat

Hans advokat Johan Eriksson menar att mannens roll i affärerna är avgörande i målet – och att det han ägnat sig åt inte är brottsligt.

– Enkelt förklarat, han förnekar brott. Han menar att han fungerat som en konsult i affärerna, och att både säljare och köpare haft rätt tillstånd.

– Han har haft kontakt med ISP och kört med öppna kort och frågat dem när han behövt vägledning. Det skulle han knappast ha gjort om han hade tänkt ägna sig åt brott, säger Johan Eriksson.

Även om rätten anser att 46-åringen skulle ha brutit mot lagen menar Johan Eriksson att hans klient ska frias på grund av att brotten är preskriberade.

–  Om min klient trots allt gjort fel har det skett av oaktsamhet. Då ska brotten anses vara av normalgraden, inte grova. Och krigsmaterielbrott av normalgraden preskriberas efter fem år, förklarar Johan Eriksson.