Han misstänks för mordet på Mahmoud, 17

Publicerad 2017-12-14

Han är anhållen, misstänks för att ha mördat Mahmoud Alizade, 17.

Trots att han bara är 16 år är han redan dömd för flera brott.

”Han har en för sin ålder en lång bakgrund av kriminella handlingar”, står det i en tingsrättsdom.

Det var under onsdagseftermiddagen som polisen larmades till en gymnasieskola i Enskede efter ett bråk. En ung man, Mahmoud Alizade, hade knivhuggits, och fördes till sjukhus. Men hans liv gick inte att rädda.

Kort efter dådet greps en 16-årig pojke, inte långt från brottsplatsen.

Han anhölls, misstänkt för mord.

Elev på skolan

Den anhållne, som bor tillsammans med sina föräldrar, är också han elev på skolan.

Trots att han inte varit straffmyndig lite mer än ett år har han redan hunnit dömas för flera brott, däribland tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott. Han har också varit misstänkt för rån, men den utredningen lades ner.

I en av domarna framgår att 16-åringen har missbruksproblem.

”Han har en för sin ålder en lång bakgrund av kriminella handlingar,” står i en annan dom.

Misstänkt för brott redan som 12-åring

Redan som 12-åring misstänktes han för misshandel, därefter har han varit misstänkt i ytterligare brottsutredningar.

Socialtjänsten skriver i ett yttrande att ”skolan är orolig att NN inte kommer att nå de betyg som krävs för att komma in på de linjer han önskar pga hans höga frånvaro”. Under hösten 2016 var han borta nästan hälften av lektionstiden, och bara en liten del var giltig frånvaro.

Föräldrarna uppger dock till socialtjänsten att 16-åringen tillbringat mer tid hemma på kvällarna under våren 2017, och även att de upplevde att han slutat umgås med vänner som använder droger.

Den misstänktes advokat Sandra Danowsky vill inte alls uttala sig om sin klient, eller hur han ställer sig till misstankarna.

– Det kommer redovisas vid en eventuell häktningsförhandling, säger hon.

”Attackerade honom med kniv”

I onsdags gick polisen ut och skrev på sin hemsida att man kallats till skolan efter uppgifter om ett slagsmål med några personer inblandade. Enligt vittnen till mordet som Aftonbladet pratat med ska det snarare ha sett ut att vara en oprovocerad attack.

– Han kom bakifrån och attackerade honom med kniv när han stod och pratade, sedan föll han ner på golvet, säger ett ögonvittne.

Åklagare Sara Engelmark vill inte kommentera om det handlat om en oprovocerad attack.

– Jag vill inte gå in på det innan vi själva har fått en klar bild av vad som hänt, så jag kan varken bekräfta eller dementera den bilden, säger hon.

Men har ni nåtts av samma vittnesuppgifter?

– Det har hörts en rad vittnen i utredningen redan nu och det ska hållas ytterligare förhör, så vi håller på och samla in så mycket information som vi bara kan för att kunna kartlägga händelseförloppet, säger Sara Engelmark.

Följ ämnen i artikeln