Röken som skrämmer rånarna

Uppdaterad 2016-04-20 | Publicerad 2016-04-19

Dimma och en hög larmsiren, det är butikernas nya vapen mot rånare och inbrottstjuvar.

– Det blir svårt att stjäla nåt man inte ser, säger säkerhetsrådgivare Peder Nilsson.

Med ett enkelt knappttryck sätts rökmaskinen igång. Ut ur en högtalarliknande maskin sprutar en vit dimma ut och fyller rummet på bara några sekunder. Vi befinner oss i ett testrum i säkerhetsföretaget Bandits lokaler.

– Det fungerar som ett skydd tills polis eller väktare kommer på plats, säger Peder Nilsson, säkerhetsrådgivare.

Röken innehåller vatten och glykol och färgar vattendropparna i luften gråvita. Den är helt ofarlig att andas in och påverkar inte heller inredningen. Tillsammans med dimman installeras oftast även ett sirenlarm som tjuter i 127 dB för att ytterligare stressa rånaren.

Har stoppat två rånförsök

Maria Unnerbäck jobbar som säljare på antikbutiken Kurt Ribbhagen i Stockholm. Två gånger de senaste åren har hon blivit utsatt för rånförsök som stoppats av det nya röklarmet.

– Helt plötsligt står det en kille i slussen och försöker sparka sig in. Då har vi små larmknappar i lokalen som vi trycker på. På tre sekunder blir hela lokalen rökfylld, säger Maria Unnerbäck.

Rånaren försvann och kvar i röken stod Maria och ringde polisen.

Fler installerar larmet

Peder Nilsson har sålt röklarmet i drygt fem år och försäljningen har ökat den senaste tiden. Det är främst guldsmedsbutiker, elektronikbutiker och bensinstationer som installerar larmet.

– Du blir nog omedvetet tryggare, säger antiksäljaren Maria Unnerbäck.

Följ ämnen i artikeln