Minister läxar upp Finland om flyktingar

Publicerad 2015-08-28

Backas upp av finsk ex-minister

Under förra året sökte 3 600 personer asyl i Finland, drygt en tredjedel fick stanna. Till Sverige kom nästan lika många – bara i förra veckan.

Nu uppmanar Nordenminister Kristina Persson (S) Finland att ta emot fler.

– Finland ska naturligtvis som alla andra EU-länder vara med och hjälpa till, säger hon i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

Kristina Persson är framtidsminister i Stefan Löfvens regering och ansvarig för Nordenpolitiken. I den rollen besöker hon på fredagen den finska regeringen för att ”diskutera samarbetsfrågor”.

Inför resan har hon intervjuats av Hufvudstadsbladet och framhåller att hon tycker att Finland måste ta ett större ansvar för flyktingar än i dag.

– Jag tycker att hela Europa ska hjälpas åt. Det här är en typisk roll där Europa ska samarbeta. Finland ska naturligtvis som alla andra EU-länder vara med och hjälpa till. I dag är det en väldigt sned fördelning, det är väldigt många som kommer till Sverige och Tyskland i förhållande till befolkningsmängden, slår hon fast.

”Finns ett behov av invandring”

Enligt Kristina Persson är flyktingmottagandet en investering som kommer att betala sig på sikt. Även Finland går emot en allt mer åldrande befolkning, år 2030 väntas över hälften ha passerat pensionsåldern 65 år.

– I Finland finns det, precis som i Sverige, ett behov av invandring med tanke på den demografiska utvecklingen, säger Persson.

Sverige och Finland har sedan länge mycket nära band. Under åren 1939-1944 tog Sverige emot 72 000 finska krigsbarn på grund av vinterkriget och fortsättningsskriget. I dag samarbetar länderna i många frågor, däribland inom försvaret.

Men när det kommer till asylsökande och flyktingar skiljer sig mycket åt mellan länderna.

Stora skillnader i mottagandet

Under förra året ansökte 70 procent av de asylsökande som kom till Norden om att få stanna i Sverige, cirka 80 000 personer. Till Finland kom cirka 3 600 personer under samma tid, varav drygt 1 300 ansökningar godkändes.

Även när det kommer till så kallade kvotflyktingar, av FN särskilt prioriterade grupper, tar Sverige ett betydligt större ansvar. Vårt avtal slår fast att Sverige ska ta emot 1 900 kvotflyktingar varje år, medan Finland har avtalat om att ta emot 750 personer årligen.

Den finska siffran skulle dock skrivas upp till 1 000 för i år, på grund av den pågående krisen, men nu diskuterar politikerna att dra tillbaka sitt löfte. Detta eftersom landet också står inför att 15 000 flyktingar utanför kvotsystemet väntas söka asyl under året jämfört med 65 000-80 000 i Sverige, tidigare år har ungefär hälften fått avslag.

Finsk ex-minister ger Persson rätt

Finlands tidigare försvarsminister, Carl Haglund, ordförande i Svenska folkpartiet och i finska riksdagens framtidsutskott, ger Kristina Persson rätt.

– Finland bör ta ett större ansvar. Dels för att vi bör visa mera solidaritet och faktiskt också därför att vi måste få människor att komma till vårt land med en allt mer åldrande befolkning, säger han till Aftonbladet.