Busch Thor: Inte ofredade flickor som ska begränsas

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Ebba Busch Thor (KD) vill bli unga förortsflickors bästa vän.

I sitt tal på Järvaveckan vände hon sig direkt till tjejerna:

– Det är inte de ofredade flickorna som ska begränsas, utan de ofredande killarna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor inledde med att slå fast att hon på plats vid Järvaveckan ville hålla ett tal om vad KD vill – och slå hål på ett par myter om partiet.

Hon menade att utanförskapet måste bekämpas, men att det är fel att skylla segregationen på invandringen. Enligt KD-ledaren är det i stället miljonprogramsområdena som bär skulden.

– Den som inte trivs i sitt hem, den får svårt att trivas med sitt liv. Utan fungerande bostadspolitik kan det inte finnas en fungerande familjepolitik. Människor och familjer har rätt att känna trivsel där de bor, säger Busch Thor.

1 av 4 | Foto: VILHELM STOKSTAD
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor uppmanade tjejer att agera mot övergrepp från män.

Startlån till bostad

Därför vill KD göra det lättare för människor att köpa sin egen bostad, genom att erbjuda startlån till förstagångsköpare, där staten ska stå för en del av insatsen.

Ebba Busch Thor ägnade en stor del av sitt tal åt de unga tjejer som känner otrygghet. Hon berättade om en ung flicka, ”Emma”, som ofredades i Uppsala.

Hon framhöll att unga flickor fått rådet att inte gå omkring ensamma på grund av risken för att utsättas för brott.

– Det behövs en ny feminism som slår fast det självklara. Det är inte de ofredade flickorna som ska begränsas, utan de ofredande killarna!

Uppmanade att anmäla

Hon vände sig direkt till alla som lyssnar på hennes tal och kanske utsatts för samma sak som ”Emma”.

– Var aldrig tyst. Acceptera aldrig att andra använder dig för att få utlopp för sina okontrollerade drifter. Anmäl. Slå larm. Du är inte ensam.

Enligt Busch Thor handlar det också om att ta de brott som flickor utsätts för på största allvar. Bland annat vill KD se att fler erfarna polisutredare återanställs för att till exempel våldtäktsutredningar inte ska bli liggande på hög. Utredare som gått i pension vill hon locka tillbaka till jobbet genom upp till 50 procents lönepåslag.

”De har en vän”

Efteråt slog Ebba Busch Thor fast att hon med sitt tal till flickorna vill visa att det finns en plats för dem i samhället.

– Det är så många som jag möter som undrar om det finns en plats för dem. Finns det någon som är beredd att göra det som krävs för att de ska komma in på arbetsmarknaden, kunna äga sin bostad, som kämpar för att deras grundläggande fysiska trygghet ska kunna garanteras. Mitt budskap till dem är att de har en vän i Kristdemokraterna, säger hon.

Attackerade vänsterfeminister

Men Busch Thor vände sig inte bara till unga flickor. Hon kritiserade också ”vänsterfeminister” och deras sätt att tala om jämställdhet. Inte minst i fråga om föräldraledighet och kvotering, menade hon.

– Ofta har de utmålat män som kollektivt skyldiga till allt elände, samtidigt som kvinnor beskrivits som chanslösa våp som måste kvoteras in för att kunna ta plats och nå framgång.

Busch Thor framhöll att det behövs en ny sorts feminism som inser att människor är olika och där alla ska få bestämma själva.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Järvaveckan 2019

Talare: Ebba Busch Thor, partiledare (KD)

Publik: Cirka 200 personer

Tema: Kristdemokrati, utanförskap och flickors trygghet.

Publicerad:

LÄS VIDARE