Kommunal vädjade till Wallström i brev

Uppdaterad 2016-01-25 | Publicerad 2016-01-22

Kommunals ordförande Annelie Nordström har försökt påverka Margot Wallström i hennes tjänst i regeringen, enligt Dagens Nyheter.

Detta trots att hon tidigare sagt att förbundet inte har något att vinna på att hyra ut en lägenhet till utrikesministern.

Utrikesminister Margot Wallström (S) utreds just nu av Nationella operativa avdelningen, NOA, eftersom hon hyr en lägenhet av fackförbundet Kommunal. Utredarna ska undersöka om hennes lägenhet kan klassas som en muta.

Utredningen sjösattes efter att Wallström själv berättat om lägenheten, mitt under Aftonbladets granskning av Kommunal.

Dagens Nyheter skriver nu att Kommunals ordförande Annelie Nordström så sent som i december försökte påverka Wallström i en viktig fråga för förbundet.

Vädjade till utrikesministern

I ett brev vädjade hon om hjälp att stoppa lönesänkningar för FN-personal. Wallström har nära kontakter med FN:s högsta ledning och i brevet skriver Nordström att Kommunal känner "allvarlig oro" för ett nytt avtal som innebär sänkta löner för anställda inom FN.

"Vi ber er därför att se över och föreslå ändringar i ICSC:s förslag så att inga anställda eller deras familjer får det sämre nästa år än vad de har i dag." skriver Nordström i brevet som Aftonbladet också har tagit del av.

Enligt Dagens Nyheter diariefördes brevet inte när det togs emot av regeringskansliet den 21 december.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö säger till DN:

– Brevet har inte föranlett någon åtgärd varken från ministern eller departement.

Expert: Intressant

Thorsten Cars, expert på korruption och tidigare ordförande för Institutet mot mutor, kallar brevet för intressant.

– Först lämnar ett förbund en gåva, ett attraktivt hyreskontrakt i centrala Stockholm. Sedan kommer man med ett önskemål till statsrådet i en fråga som faller under hennes departement. Det är en intressant omständighet som åklagaren naturligtvis kommer använda.

Thorsten Cars säger att båda parter har ett ansvar att bedöma vad som skulle kunna betraktas som en muta. Samtidigt tycker han att brevet är mer besvärande för Annelie Nordström.

– Den omständigheten att man kommer efteråt med en begäran om en gentjänst är mer besvärande för givaren, säger han.

Margot Wallström lämnar en kommentar genom sin pressektreterare Erik Wirkensjö: ”Brevet har inte påverkat svenskt agerande. Sverige företräddes av EU, utifrån en gemensam EU-position. Huvuddragen i EU:s position presenterades för FN:s övriga medlemsländer redan den 10 november. Generalförsamlingen fattade detta beslut med enhällighet den 23 december.

”Vanlig arbetsmetod”

I ett skriftligt uttalande på sin hemsida skriver Kommunal:

"Bakgrunden till detta är att Kommunal är en del av PSI, den globala federationen för offentliganställda. Att skicka stöd- och protestbrev är en vanlig arbetsmetod för PSI och de ber alltid medlemsförbunden att göra detsamma.

Därför skickade Kommunal, som ett av medlemsförbunden i PSI, under förra året cirka 15 liknande brev till beslutsfattare i Sverige och andra länder, till exempel i Sydkorea och Iran. De flesta breven går till politiker i andra länder. Alla dessa är på uppmaning från våra globala fack."