C-förslag: Regeringens flygplan ska tankas med biobränsle

Av: Jonathan Lundberg

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Rickard Nordin (C)

50 procent biobränsle i regeringsflyget.

Det föreslår Centerpartiet, som hoppas få med sig resten av Alliansen i frågan. Samtidigt riktar man en hård pik mot Miljöpartiet.

– Det är för oss en självklarhet att staten ska gå före och visa vägen, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson.

Centerpartiet vill ha ett helt miljövänligt regeringsflyg.

Under kommande mandatperiod föreslår partiet att regeringens tre flygplan tankas med 50 procent biobränsle, och klimatkompenserar för resten. Effekten av flyget ska därmed vara klimatneutralt.

– Det är en viktig symbolisk insats, inte minst när man kommer och vill förhandla klimatfrågor internationellt, säger Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.

Ska locka fler tillverkare

Förslaget har inte stämts av med de andra allianspartierna, men Nordin är övertygad om att de kommer vara positivt inställda till idén.

– Vi går fram med ett gemensamt förslag om mer biobränsle i flyget. Då tror jag det här är en naturlig del även för de andra allianspartierna att acceptera, säger han.

Förslaget rör regeringens tre flygplan.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Förslaget rör regeringens tre flygplan.

Centern tror att initiativet skulle locka fler tillverkare av flygbränsle att börja producera miljövänligt sådant. Eftersom det i nuläget bara finns en enda tillverkare, belägen i USA, är det problematiska för svenska flygbolag.

– Det finns tillverkare närmare som skulle kunna göra det här, om bara efterfrågan finns. Då är det här ett första steg, säger Rickard Nordin.

Slår tillbaka mot MP

I samband med förslaget riktar Centerpartiet en hård pik mot Miljöpartiet – som i måndags påstod att Alliansens klimatförslag skulle öka Sveriges utsläpp med två miljoner ton koldioxid årligen.

Siffrorna tillbakavisades genast av Centerpartiet – som nu menar sig ha granskat påståendet i detalj.

– Dels stämmer inte siffrorna som Miljöpartiet gick fram med, och för det andra visar det på hur stressade de är just nu. Under Alliansens tid vid makten så minskade utsläppen med tjugo procent, säger Annie Lööf (C).

”Behöver fundera på sin egen politik”

Rickard Nordin går in mer specifikt på vad man anser är fel i MP:s uträkning.

– De har väldigt svårt att få ihop det här med plus och minus. De har bara räknat på alla åtgärder vi tar bort, inte dem vi lägger till, säger partiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin (C).

Bland de förslag Centern menar att Miljöpartiet struntat i finns investeringar i teknik som ska suga upp koldioxid från atmosfären, gröna avdrag och satsningar på miljövänliga bilar.

Kan det handla om att de räknat på Alliansens politik som helhet, och inte specifikt på Centerpartiets?

– Isåfall tror jag de själva behöver fundera på vad de får igenom i sin regeringspolitik. Jag tycker de ska hålla sig till sin egen politik istället för att hitta på falska antaganden om vad Alliansen vill, säger Rickard Nordin.

Publicerad:

LÄS VIDARE