Anna Kinberg Batra: Klart att jag har påverkats

Publicerad 2017-06-06

Högfors 2004, Maramö 2013 och Anna Kinberg Batras köksbord 2017.

Moderatledaren tänker bjuda hem de övriga Alliansledarna.

Hon hoppas på en nystart efter förra veckans avgångskrav.

– Klart att jag har påverkats. Jag är inte den känslokalla roboten som de skriver om i tidningen, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Ur högtalarna på Mosebacketerassen i centrala Stockholm spelas ”Stand by me”. Låtvalet framstår som symboliskt med tanke på att det är här den hårt pressade Moderatledaren Anna Kinberg Batra ska hålla sitt sommartal.

Förra veckan krävde flera inflytelserika partimedlemmar hennes avgång. För tillfället lyckades hon klara sig.

Men det är klart att den senaste tidens turbulens har påverkat henne, säger hon till Aftonbladet på presskonferensen inför talet.

– Annars är man inte en människa och jag är inte den känslokalla roboten som de skriver om i bland i tidningen. Men det gör mig också väldigt beslutsam. Jag tänker visa varför jag brinner för det här och varför det är viktigt att vi Moderater får det stödet vi förtjänar för att lösa Sveriges stora problem. Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Och det ska vi kunna göra även i framtiden. Det är därför jag orkade upp i morse och det är därför jag kommer att jobba ännu hårdare i morgon.

Varför bjuder du hem de andra Alliansledarna?

För att ta fram en reformagenda om vad nästa regering ska göra. Sverige har problem och det är vi som kan lösa dem tillsammans.

Iklädd en kortärmad mörkblå klänning från Camilla Thulin höll hon ett tal där tre politiska frågor dominerande: integrationen, jobben och tryggheten. Det är också frågor hon hoppas ska dominera Alliansens reformagenda.

– Sverige har tre stora problem. Det första är integrationen, det är för många som inte kommer in i samhället och jobben. Det andra är jobbskapandet, det måste löna sig bättre att jobba och vi behöver en starkare skola för att kunna konkurrera med kunskap. Och det tredje problemet är otryggheten, både hotet från terrorismen och otryggheten i Sverige till vardags. Och det kräver en kompromisslös kamp mot ondskan och att stärka polisen. Vi måste stärka polisen i Sverige, säger Moderatledaren.

Vad är det som säger att du ska kunna ena Alliansen när ditt eget parti är splittrat? 

– Vi Moderater måste bli starkare och tydligare med att vårt fokus är att lösa de här tre problemen. Det vill jag visa med talet i dag. Och det är våra värderingar som behövs för att lösa den uppgiften. Det är ett nytt värderingsklimat idag och det är ett nytt politiskt landskap i dag. Det behövs inte mindre utan mer moderatpolitik. Det arbetet ser jag framemot att fortsätta leda.

Kommer du att orka med det när vissa delar av ditt parti är i uppror?

– Ja, det ger energi. Den här uppgiften är så himla viktig, till slut handlar om vad Sverige ska vara för land när min dotter blir vuxen och gammal. Vi är så himla bra om vi löser de här problemen. Och jag vill lösa dem med Moderaterna och med Alliansen.

Ångrar du SD-utspelet?

– De är ju ett riksdagsparti och det har vi att leva med vare sig man tycker om det eller inte. Men det är klart, får jag frågor i juni om vad jag menar då har jag inte varit tillräckligt tydlig. Det vill jag vara och där kan jag bli bättre.

Här får du chansen att vara tydlig. Vilket förhållande till SD ska Moderaterna ha?

– Att jag vill regera och regeringssamarbeta med Alliansen och att alla partier i riksdagen får rösta som de vill. Då kan man också prata med dem om man vill. Men regera och budgetförhandla gör jag med Alliansen.