M-ledaren: Staten ska ta över dåliga skolor

Publicerad 2016-05-21

MALMÖ. Moderaterna kräver att staten ska kunna ta över skolor där resultaten är för dåliga.

Skolan ska antingen drivas vidare eller läggas ned.

– Alla skolor ska kunna ge tillräckliga kunskaper och att ingen ska utsättas för skolor som inte gör det, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

I dag håller M-ledaren Anna Kinberg Batra sitt tal inför partikamrater på Sverigemötet i Malmö. Inför det höll hon en presskonferens där hon berättade om sin plan för att nå regeringsmakten efter nästa val.

En viktig del av den är skolan, som M-ledaren lyft upp som en av de viktigaste sedan hon tog över efter Fredrik Reinfeldt. I dag lanserade hon ett förslag, som partisekreteraren Tomas Tobé var inne på redan förra året.

Staten ska kunna ta över skolor

Moderaterna vill att staten ska kunna ta över "dåliga skolor", där resultaten är för dåliga.

– Vi vill införa nolltolerans mot dåliga skolor. Då handlar det först om ett kunskapskontrakt där man kan sätta in stöd och åtgärder om det behövs för att resultaten är dåliga. Om det inte räcker måste staten vara beredd att ingripa och kunna lägga ned och ta över en skola om det behövs, säger Kinberg Batra.

Hon säger att det är omöjligt att veta hur många skolor det handlar om.

– Det viktiga för mig är att alla elever i Sverige ska kunna gå i en bra skola och att ingen ska utsättas för en skola som inte ger tillräckligt bra kunskaper.

Flera partier i Sveriges riksdag kräver att ansvaret för skolan ska tas över helt av staten, i stället för att i dag som i dag ligga hos kommunerna. Men Kinberg Batra vill inte gå så långt utan menar att ökad statlig kontroll är vägen att gå.

– Vi föreslår att Skolinspektionen ska kunna ingripa om resultaten är för dåliga, att Skolverket då får möjlighet att driva skolan. Men det viktiga är inte organisationen eller vem som driver skolan utan att alla skolor ska kunna ge tillräckliga kunskaper och att ingen ska utsättas för skolor som inte gör det.

– Det finns skolor i Sverige där inte ens hälften av niorna blir behöriga till gymnasiet, det är ett svek mot dem.

Regeringen hoppas på samarbete

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) hoppas på att M-ledaren ska vilja förhandla om skolpolitiken med regeringen.

– Det är bra med samarbete och långsiktighet. En hel del av det M presenterar i dag är redan en del av regeringens politik. Vi vill att staten tar mer ansvar för skolan. Vi höjer lärarlöne och går in och hjälper skolor som har de tuffaste förutsättningarna, säger hon.

Hadzialic säger att det finns nyanser i det M presenterar som är intressanta.

– Jag hoppas att vi kan prata om det i riksdagen över blockgränserna och att vi kan få stöd för vår politik i riksdagen. Vi har samma inriktningar vilket är bra.

Hon säger så här om förslaget om att staten ska kunna ta över dåliga skolor:

– Det görs redan inom ramen för den nationella samlingen för den bästa skolan, men på ett annat sätt. Där har staten genom Skolverket ingått avtal med de skolor som har tuffast och går in och stöttar upp.

– Jag är beredd att ta ett samtal med Anna Kinberg Batra om det här och hon vet var jag finns, säger Hadzialic.

Lanserar ”plan för Sverige”

Samtidigt berättade M-ledaren om sin "plan för ett starkare Sverige", som partiet ska arbeta utifrån inför nästa val. Kinberg Batra vill fokusera på fem frågor: ekonomi, skola, jobb, förutsättningar för jobb och företagande samt trygghet i hela landet.

– Om man vill leda en regering och ett land måste man visa vart det ska leda.

Allianskollegorna är informerade om planen.

– Jag har berättat för dem och vi har ett gott samarbete. Jag ser fram emot att genomföra planen i regeringsställning, säger Kinberg Batra.