Damberg besökte Ikea i Västerås

Publicerad 2015-08-14

Regeringens tystnad kring morden på Ikea i Västerås har varit föremål för omfattade diskussioner på nätet.

Under fredagen fick varuhuset besök av Mikael Damberg, som framförde regeringens stöd.

Nya förhör med den misstänkte 36-åringen och vittnen ska hållas i nästa vecka.

På nätet har det florerat massiv kritik mot regeringen och statsminister Stefan Löfven för tystnaden kring händelserna på Ikea i Västerås, där en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son knivmördades.

Under fredagen var dock närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på besök på varuhuset och träffade personal, som representant för regeringen. Före besöket ska en rad kontakter ha tagits mellan regeringen och varuhusledningen.

Uttalade stöd till personalen

Enligt uppgifter till Aftonbladet vände sig Mikael Damberg direkt till personalen och framförde regeringens stöd. Han ska också ha framhållit att den dramatiska händelsen på många sätt "drabbat hela Sverige". Besöket ska ha skett utan närvaro av media.

Varuhuschefen Mattias Johansson bekräftar i ett sms att man har haft regeringsbesök i dag.

– Vi är tacksamma och uppskattar all hjälp och stöd som vi fått av alla i vår närhet, säger han.

Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers bekräftar också besöket, men säger att ministern inte vill uttala sig ytterligare om vad som sades.

– Men det stämmer att han har varit där. Han träffade varuhuschefen och personalen och framförde regeringens stöd.

Fler förhör om morden

Den 36-årige man som har erkänt sig skyldig till Ikeamorden vårdas fortsatt på sjukhus. Nya förhör ska genomföras med honom i nästa vecka, enligt TT. Även eventuella vittnen till attacken kommer att förhöras.

Den 23-åring som tidigare var misstänkt för medhjälp har försatts på fri fot och vistas i dag på ett skyddat boende på hemlig ort.