”Beredd att diskutera regeringssamarbete med L”

Uppdaterad 2017-03-19 | Publicerad 2017-03-18

Liberala och socialdemokratiska debattörer kräver gemensamt att Jan Björklunds och Stefan Löfvens partier närmar sig varandra.

Men partiledningarna är inte överens.

– Vi är beredda att diskutera ett regeringssamarbete med L, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är tillsammans med Alliansen vi kan forma en politik där vi får stort genomslag för liberala förslag, säger gruppledaren Christer Nylander (L).

Inför valet nästa år har Liberalerna varit tydliga med att man går till val tillsammans med Alliansen. Men Moderaternas besked, då man öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna, har gjort att det borgerliga samarbetet kärvar.

I en debattartikel i Aftonbladet i dag gör liberala och socialdemokratiska debattörer gemensam sak och kräver att deras respektive rörelser närmar sig varandra. Det är redaktörerna för tidskriften Liberal Debatt och socialdemokratiska magasinet Tiden som skrivit under artikeln.

Tillsammans skriver man att frihetliga värden i samhället nu hotas och att höger- och vänsterpolitiker i mitten har ett ansvar att stå upp gemensamt, i stället för att hålla fast vid blockpolitiken.

Man poängterar att socialdemokrater och liberaler genom historien har gjort upp om allt från pensioner till skattereformer. Nu menar man att man gemensamt måste stå upp mot ”avståndstagandet till ett främlingsfientligt och nationalistiskt parti” och att man inte får ”följa med Anna Kinberg Batra (M) på seglatsen högerut”.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kallar artikeln för ”väldigt intressant”.

– Jag delar helt uppfattningen att det är viktigt att hålla rent mot SD och att det som M har öppnat för är en väldigt farlig väg att gå. Det är viktigt att ha bra samverkan mellan de partier som inte vill gå den vägen, säger hon.

”Beredd att diskutera regeringssamarbete med L”

S-ledningen har under lång tid försökt att bryta upp blockpolitiken i Sverige, utan att lyckas.

– Blockpolitiken är fördummande. Sverige skulle må bra av fler blocköverskridande överenskommelser och samarbeten. Jag hoppas att de ska bli sådana öppningar i svensk politik. Läget är annorlunda efter Kinberg Batras besked om SD, Allianspartierna är splittrade just nu, säger Andersson.

Finansministern tror att det kan bli ”ett annat läge efter nästa val” och att L kan komma att ändra sig.

– Det börjar väl komma en insikt krypande om att förutsättningarna för politiken ser annorlunda ut nu än 2006 än 2010.

Christer Nylander, gruppledare för L, säger att det är viktigt för partierna i mitten att stå upp mot dem som han menar utmanar friheten, både från höger och vänster.

– Vi gör det så gott vi kan och har varit tydliga med att vi inte kommer att samarbeta med SD eller Vänsterpartiet.

L föredrar Alliansen

Men han är samtidigt tydlig med att han tror den liberala rörelsen mår bäst av att hans parti försöker vinna valet tillsammans med Alliansen genom att bli större än de rödgröna.

– Det är bra att det finns en bred debatt om de här frågorna, men när det gäller partipolitik och de närmaste åren i riksdagen är det tydligt för oss att det är tillsammans med Alliansen som vi kan forma en politik där vi får stort genomslag för liberala förslag.

Joar Forssell, ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, är vill inte heller att Liberalerna ska regera tillsammans med S.

– Det är bra om liberaler, oavsett partitillhörighet, kan vara en motpol mot socialdemokrater och att debatten handlar om det. Löper man linan fullt ut, och L regerar med S, blir det så som SD målar upp det, att det finns ett etablissemang och så finns de som enda alternativ. Jag skulle hellre se att de marginaliseras genom att vi har en skarp konflikt med socialister.

Forssell menar samtidigt att det finns frågor liberaler och socialdemokrater kan komma överens - och borde göra det.

– Man bör göra upp i vissa frågor för att visa att det kommer gå att regera och föra politik även utan SD.

Om de rödgröna partierna blir större än Alliansen i valet nästa år har Jan Björklund sagt att han föredrar en blocköverskridande regering mellan S och Alliansen.