Krismöte kan leda till ny placeringsmodell

Publicerad 2015-09-02

Ensamkommande flyktingbarn diskuterades av myndigheter

Snart kan kommuner som tar emot många ensamkommande flyktingbarn få en lättnad.

Migrationsverket ska ta fram en ny modell för hur barnen anvisas.

– Det handlar om att försöka jämna ut fördelningen mellan de 290 kommunerna, säger presschefen Fredrik Bengtsson.

Aldrig har så många människor varit på flykt i världen som i dag. Detta avspeglas i rekordantalet ensamkommande flyktingbarn som nu söker asyl i Sverige. Prognosen pekar på att de kan bli närmare 12 000 innan årets slut.

För en tid sedan slog Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson larm: hela samhället måste hjälpas åt för att Sverige ska klara utmaningen.

I dag hölls därför ett krismöte, där alla berörda myndigheter deltog.

Ny anvisningsmodell

Aftonbladet kan i dag avslöja att mötet resulterade i ett beslut om att Migrationsverket redan till nästa möte om en månad, ska ta fram ett förslag till en ny modell för hur barnen ska anvisas ut i kommunerna.

I dag drabbas kommuner som redan har en stor del utrikesfödda mycket hårt.

De får både ta emot barn som placeras på grund av anknytning till personer som bor i kommunen och enligt det avtal som i dag alla 290 kommuner har tecknat om mottagande.

I det nya förslaget ska man se hur man kan hitta en modell för att "räkna av" det ansvar som kommunerna tar till följd av anknytning.

Förändringen har länge efterfrågats från de hårdast ansatta kommunerna.

– Vi ska se om det går att lösa. Det är något som skulle göra skillnad väldigt fort, säger Fredrik Bengtsson.

Snabba på processer för HVB-hem

Om övriga myndigheter, framförallt Sveriges kommuner och landsting samt Länsstyrelsen, godkänner förslaget kan Migrationsverket ändra sina direktiv för anvisningarna omgående.

På krismötet mellan myndigheterna framhölls också att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nu tillsätter extra resuser för att snabba på processerna med att bedöma privata HVB-hem som är redo att ta fram platser för barnen.