Löfven på Ericsson: Trafikverket behöver anställa

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

KUMLA. Stefan Löfven hade med sig en tidig julklapp till Ericssons fabrik i Kumla.

Flera hundra personer förlorar sina jobb när företaget lägger ned produktionen – framöver kan en del av dem erbjudas nya arbeten i Trafikverket.

– Trafikverket behöver anställa 2000 personer, i det finns en möjlighet, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans partikamrat, infrastrukturminister Anna Johansson, presenterade en nyhet för de anställda på Ericsson i Kumla som nu riskerar att bli av med jobben.

Tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon lanserade man en satsning där man tänker sig att kunna rekrytera personal som varslats från Ericsson till nya jobb inom statliga myndigheten Trafikverket. Det kan handla om jobb för både arbetare och tjänstemän inom ramen för byggen av vägar och järnvägar, slog man fast.

”Sett många oroliga ögon”

Stefan Löfven inledde med att säga att han, som tidigare var förbundsordförande i IF Metall, har sett alldeles för många människor som oroas för sin framtid till följd av hotande arbetslöshet.

– Jag har sett alldeles för många oroliga ögon i mina dagar. Man undrar hur kommer det nu gå? Hur ska jag försörja mig? Det där är tungt, säger han.

– Samtidigt gäller det också att i de stunderna skapa så många möjligheter som det bara går. Och nu har vi goda möjligheter med en bra tillväxt i Sverige samtidigt som de som jobbar här på Ericsson är kvalificerade och det råder stor brist på kompetens i vårt land.

Till följd av det arbete som regeringen tillsatte efter varslet på Ericsson, under ledning av samordnaren Anitra Steen, har man nu kommit fram till ett avtal som kan ge nya jobb till de som förlorar sina anställningar i Kumla. Trafikverket väntas behöva anställa runt 2000 personer de närmaste åren, en del av dessa kan bli personer från Ericsson.

– Trafikverket behöver anställa fler människor, dessutom kommer de behöva att växla i teknik, till mer digitalisering. I det arbetet ser vi att många av de som är anställda på Kumla nu kan passa in, säger Stefan Löfven.

Klockan tickar för Löfvens klocka

Arbetet ska ske i samarbete med Trygghetsrådet, efter en analys av de anställdas intresse för jobb inom Trafikverket och de eventuella utbildningsbehov som kan finnas. Det kan handla om jobb över hela landet. Runt 1200 personer som i dag jobbar på Ericsson beräknas ha den kompetens som efterfrågas hos Trafikverket.

Efter besöket i Kumla åkte Stefan Löfven vidare till Örebro där han ska hålla ett öppet möte och dessutom deltar i satsningen Musikhjälpen, till vars insamling han skänkt den klocka som i sociala medier pekades ut som värd nära 300 000 kronor men i själva verket hade ett värde på några hundralappar.

I aktionen inför Musikhjälpen är klockan nu uppe i cirka 90 000 kronor, men statsministern hoppas på mer under de dygn som återstår innan en ny ägare ska utropas.

– Ju mer desto bättre, jag har skänkt en klocka där pengarna ska gå till barn och deras utbildning. Vi vet att hälften av alla människor som är på flykt är barn. De får inte tillgång till utbildning och missar så många livschanser, säger han.

Fakta: Ericssons neddragningar

Ericsson aviserade i oktober att omkring 3 000 tjänster och 900 konsulter måste bort i Sverige.

Värst drabbas orterna Kumla och Borås, där drygt 800 personer får gå. I Kumla blir enbart 60 av totalt 420 personer kvar.

Publicerad: