Wallströms attack på Ulf Kristersson: Han har sålt sig

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu går Margot Wallström (S) till stenhård attack på moderatledaren Ulf Kristersson.

Hon kräver att han förklarar sig – om Sverigedemokraterna.

– Kristersson har sålt sig till idén om att samarbeta med SD, säger utrikesministern.

De senaste dygnens turbulens inom Alliansen, med beskedet att Sverigedemokraterna kan ges tillträde till ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet, har skakat om politiken och orsakat intern splittring bland de borgerliga.

– Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksordning, sa Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen när beskedet presenterades.

Senare tonade dock C och L ned uppgörelsen, och förklarade ”frågan död” – eftersom Socialdemokraterna hade sparkat bakut.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson (M) på Moderaternas dag i Almedalen på Gotland.

”Trodde mer om honom”

Alliansens besked har rört upp heta känslor hos många inom de rödgröna partierna.

En av dem som reagerat mycket kraftigt är Margot Wallström, som lägger skulden på Ulf Kristersson.

– Jag trodde mer om honom, säger hon.

Wallström menar att beskedet enbart kan ses som att M nu närmar sig Jimmie Åkessons parti.

– Det vi har sett nu betyder att Kristersson redan har sålt sig till idén att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vad mer är han beredd att ge dem, förutom utskottsposter?

Wallström framhåller att alliansföreträdarnas bortförklaringar efter beskedet har varit ”nästan patetiska”. Hon nämner bland annat uttalanden av centerns gruppledare Anders W Jonsson.

– De försökte få det till att utskottsordförandena inte skulle ha något inflytande och att beskedet därför inte skulle betyda något. Så är det ju inte! 

I riksdagens utskott sitter 15-17 ledamöter och förhandlar politiska frågor, ordföranden har en utslagsröst när det väger jämt.

Förklara dig, Kristersson

Margot Wallström menar att Ulf Kristersson, som i dag talar på politikerveckan i Almedalen, måste förklara sig om SD.

– Hur långt är han beredd att gå? Han måste sätta en gräns så människor får veta vad de har att förhålla sig till.

Enligt utrikesministern är det två områden som särskilt oroar när det kommer till SD, utöver migrationspolitiken. Det handlar om jämställdheten och utrikesfrågorna, framhåller hon.

– SD har kommit för lindrigt undan i vad de faktiskt står för och vilka förslag de stödjer.

– Många känner inte till att de vill begränsa aborträtten, återinföra sambeskattning, göra sig av med pappamånaderna i föräldraförsäkringen och ta tillbaka vårdnadsbidraget, som gjorde att nyanlända kvinnor aldrig kom ut på arbetsmarknaden.

SD oroar utomlands

När det kommer till utrikespolitiken har tidigare bland annat SD:s kopplingar till Ryssland och dess företrädares syn på länder som Ungern och Polen ifrågasatts.

Margot Wallström menar att hon, i sin roll som utrikesminister, får frågor från diplomater utomlands som rör SD och risken för att partiet kan få ökat politiskt inflytande framöver.

Hon är övertygad om att detta kraftigt skulle skada Sverige.

– Vi har ett gott rykte i världen i dag, som ett progressivt land som ligger bra till i jämställdhet, klimatpolitik, som är solidariska och har bra värderingar i synen på demokrati, mänskliga rättigheter och folkrätten. Det är det som har gjort oss framgångsrika.

– Ett samarbete med ett parti som SD, med sådana rötter och sådana åsikter, tror jag skulle försämra vår ställning i världen.

Val om värderingar

Stefan Löfven har slagit fast att höstens val ”blir en folkomröstning om svensk välfärd”. Till det anser Wallström att man också ska lägga – värderingar.

– Det kommer också att vara ett val om våra grundläggande värden och värderingar i Sverige. Det illustreras tydligt av Alliansens besked nu, säger hon.

Ulf Kristersson har tidigare sagt till Aftonbladet att han inte kommer att ”samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE