Wallström: ”De har kopierat Sveriges feministiska utrikespolitik”

Möter andra kvinnliga utrikesministrar i världen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

På fredag möter Margot Wallström (S) andra kvinnliga utrikesministrar i Kanada – som ”kopierat Sveriges feministiska utrikespolitik”.

Resan kan bli hennes näst sista som statsråd.

– Jag tror det är en person som kommer att vaka lite extra över oss, och det är Anna Lindh. Hon gjorde första försöken att samla kvinnliga utrikesministrar, säger Wallström.

Under sin tid som utrikesminister i Stefan Löfvens regering har Margot Wallström arbetat tillsammans med sin motsvarighet från Lichtenstein för att stärka banden mellan kvinnliga utrikesministrar i världen.

Och nu är det dags igen.

Margot Wallström.
Foto: Lotte Fernvall
Margot Wallström.

På fredag och lördag hålls en konferens i Montreal, som leds av Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

”Frankrike och Kanada har följt efter”

Margot Wallström ska bland annat hålla tal i en del av mötet som handlar om global fred och säkerhet.

Framförallt ska hon tala om Sveriges feministiska utrikespolitik och hur detta omsatts till praktiskt arbete i FN:s säkerhetsråd.

– Jag var först med att deklarera att vi ska ha en feministisk utrikespolitik och nu har ju både Frankrike och Kanada följt efter oss. Det är väldigt roligt och känns tacksamt. De säger själva att det är inspirerat av Sverige, säger hon.

Enligt Margot Wallström brukar utrikesministermötena avhandla en rad olika områden. Allt i från hur det är att kandidera till politiska poster till hur Kinas ökade roll i världen påverkar miljö och arbetsvillkor, framhåller hon.

– Det har varit en uppsjö av ämnen men det vi alla har gemensamt är sådant som våld mot kvinnor, vad det innebär att vara kvinnlig politisk kandidat och olika typer av inflytandefrågor.

Stämt av med oppositionen

Kanada-mötet kan bli Margot Wallströms näst sista som statsråd. Ingen vet i dag vilken regering som ska styra framöver eller vilka ministrar som kommer att utses.

Sista mötet kan bli nästa vecka, när Wallström deltar i FN:s generalförsamling i New York.

– Sverige bör vara närvarande, så det har vi stämt av med oppositionen. Alliansen gjorde likadant förra gången (2014). De var fyra ministrar som åkte då, men nu blir det bara jag och enbart i två dagar, inte mer.

Anna Lindh vakar över kvinnomötet

Att kvinnliga utrikesministrar världen över samlas för att prata om sina gemensamma erfarenheter tackar Margot Wallström en föregångare och vän för.

– Jag tror det är en person som kommer att vaka lite extra över oss, och det är Anna Lindh. Första försöken och ansträngningarna att samla kvinnliga utrikesministrar gjordes av Anna Lindh och Madeleine Albright. Då var det inte så många. Nu är vi något fler, säger Wallström.

Anna Lindh var utrikesminister (S) när hon mördades 2003. Madeleine Albright var utrikesminister i USA.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE